current views are: 9

12 Απριλίου 2016
Δημοσίευση11:01

Στο πλευρό του ΔΝΤ η ΕΚΤ για νέα σκληρά μέτρα

Νέα μέτρα για την Ελλάδα και με την παρουσία του ΔΝΤ ζητά η ΕΚΤ, δηλώνοντας σύμπνοια με το Ταμείο. Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Κομισιόν πάντως διαπιστώνουν πρόοδο και διαβεβαιώνυν ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μετά τη σύνοδο του ΔΝΤ.

Δημοσίευση 11:01’

Νέα μέτρα για την Ελλάδα και με την παρουσία του ΔΝΤ ζητά η ΕΚΤ, δηλώνοντας σύμπνοια με το Ταμείο. Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Κομισιόν πάντως διαπιστώνουν πρόοδο και διαβεβαιώνυν ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μετά τη σύνοδο του ΔΝΤ.

Με τη γραμμή του ΔΝΤ, στην ανάγκη λήψης νέων σκληρών μέτρων και νέου προγράμματος με το Ταμείο συντάσσεται η ΕΚΤ, παρά τα όποια σημάδια προόδου διαπιστώνει στη διαπραγμάτευση, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της ευρωπαΪκής κεντρικής τράπεζας Μπενουά Κερέ.

Σύμφωνα με τον Κερέ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμφωνεί πλήρως με το ΔΝΤ στην ανάγκη για μια ισχυρή δέσμη μέτρων. «Ο σκοπός των συζητήσεων είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του μνημονίου και ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ», δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα, πάντως, η ΕΚΤ χαρακτηρίζει ικανοποιητική την μέχρι τώρα πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδος με τους δανειστές και σύμφωνα με εκπρόσωπό της κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος σε όλα τα θέματα.

Και οι τέσσερις θεσμοί εργάζονται εντατικά μαζί με τις ελληνικές αρχές πάνω σε ένα φιλόδοξο πακέτο μέτρων με στόχο την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Αυτό θα αποτελέσει τη βάση τόσο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών, όσο και για ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ, σημείωσαν ευρωπαϊκές πηγές.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΚΤ, οι επικεφαλής των θεσμών θα μεταβούν σήμερα στην Ουάσιγκτον και θα επιστρέψουν στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Σημάδια προόδου στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους θεσμούς, που διακόπηκε πάλι σήμερα για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και εκτός απροόπτου θα ξαναρχίσει την επόμενη εβδομάδα, διαπιστώνει και η Κομισιόν.

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Άλεξ Βίντερσταϊν,  επανέλαβε την διαπίστωση προόδου που έχει ήδη κάνει η Κομισιόν για την Ελλάδα αλλά τόνισε την ανάγκη οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό.

Όσον αφορά τη διακοπή των συζητήσεων, ο ευρωπαίος αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα, μετά την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 15 – 17 Απριλίου, κάτι για το οποίο διαβεβαιώνει από την πλευρά της και η ΕΚΤ.

Εξάλλου σημείωσε ότι η σύνοδος του ΔΝΤ είναι μια καλή ευκαιρία για συζητήσεις ενώ επανέλαβε την διαπίστωση προόδου που έχει ήδη κάνει η Κομισιόν για την Ελλάδα.

 

 


σχετικα αρθρα