current views are: 9

12 Απριλίου 2016
Δημοσίευση11:31

Παυλόπουλος: Χρειάζεται ανυπόκριτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Μήνυμα έμπρακτης και αληθινής αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, τονίζοντας την ανάγκη να σβήσουν οι εστίες του πολέμου στη Συρία και σε άλλες εμπόλεμες ζώνες, έστειλε από τη Λωζάνη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Δημοσίευση 11:31’

Μήνυμα έμπρακτης και αληθινής αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, τονίζοντας την ανάγκη να σβήσουν οι εστίες του πολέμου στη Συρία και σε άλλες εμπόλεμες ζώνες, έστειλε από τη Λωζάνη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Μήνυμα έμπρακτης και αληθινής αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, τονίζοντας την ανάγκη να σβήσουν οι εστίες του πολέμου στη Συρία και σε άλλες εμπόλεμες ζώνες, έστειλε από τη Λωζάνη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλοςκατά την επίσκεψή του στην έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εξάλλου στον διπλό συμβολισμό, που έχει μέσα σ’ αυτή την συγκυρία, η επίσκεψή του εκεί, σημειώνοντας τις τεράστιες διαστάσεις του προσφυγικού. «Πρώτον, βρισκόμαστε σ’ έτος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων. Και, δεύτερον, το έτος 2016 σημαδεύεται από μια δεινή, πολλαπλή, κρίση παγκόσμιων διαστάσεων, η οποία εξυφαίνει πολλές πτυχές πραγματικής ανθρωπιστικής κρίσης, ιδίως ως προς το μείζον προσφυγικό ζήτημα. Είναι ακριβώς αυτή η συγκυρία, η οποία καθιστά ακόμη πιο επίκαιρα αλλά και επιτακτικά τα Ολυμπιακά Ιδεώδη. Ιδεώδη τα οποία γεννήθηκαν στο λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων και, άρα, στην γενέτειρα του όλου Ολυμπιακού Πνεύματος, την Ελλάδα», επισήμανε.

Όπως υπογράμμισε:  «Στους πρόσφυγες πρέπει να συμπεριφερθούμε, ανυπόκριτα και ενεργώς, υπό όρους Ανθρωπισμού, ο οποίος συνεπάγεται επίσης ανυπόκριτη Αλληλεγγύη», υπογραμμίζοντας ότι φοβικά σύνδρομα, που ορισμένες φορές αγγίζουν τα όρια του ρατσισμού, δεν ταιριάζουν στα κράτη και τους λαούς που θέλουν να συμμετέχουν στο Ολυμπιακό Κίνημα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σημείωσε, ωστόσο πως «έναντι όμως της τρομοκρατίας, μ’ έμφαση στην τρομοκρατία των τζιχαντιστών του ISIS, πρέπει να συμπεριφερθούμε όπως ταιριάζει σε αποκρουστικούς υπηρέτες της νέας βαρβαρότητας, οι οποίοι διαπράττουν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Μηδενική ανοχή, μηδενική ολιγωρία, διαρκής εγρήγορση».

Επιπλέον, ο κ. Παυλόπουλος έστειλε ηχηρό μήνυμα ότι είναι ανάγκη να τερματίσει ο πόλεμος προκειμένου να λυθεί το προσφυγικό. «Πρέπει να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι είναι ανάγκη να σβήσουν, το συντομότερο δυνατό, οι εστίες πολέμου στον Πλανήτη, κυρίως δε να τεθεί οριστικό τέρμα στον πόλεμο στην Συρία. Διότι μόνον η προοπτική αυτή μπορεί να οδηγήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του οξύτατου Προσφυγικού ζητήματος. Γι’ αυτό και θεωρούμε καθοριστική την αναγέννηση του θεσμού της Ολυμπιακής Εκεχειρίας», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

«Σε λίγες μέρες, κατά την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ολυμπία, θα έχουμε την ευκαιρία να επικεντρωθούμε ειλικρινώς στο γνήσιο νόημα των Ολυμπιακών Αγώνων. Από την πλευρά της χώρας μου, σας διαβεβαιώνω ότι θα είμαστε απολύτως συνεπείς σ’ αυτό το κάλεσμα», είπε στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος και ευχαρίστησε τον κ. Μπαχ και τη ΔΟΕ για «την ενεργό συμπαράσταση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στο έργο ανακούφισης των Προσφύγων στην Ελλάδα, με το οποίο ταχθήκατε ευθέως τόσο στο πλευρό των προσφύγων όσο και στο πλευρό της Ελλάδας και του χειμαζόμενου από δεινή οικονομική και κοινωνική κρίση ελληνικού λαού».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ εξέφρασε την αλληλεγγύη του στη χώρα μας και τον ελληνικό λαό και την μεγάλη εκτίμηση του για τον τρόπο με τον οποίο παρεχεται βοήθεια στους πρόσφυγες. «Είναι θαυμαστός ο τρόπος με τον οποίο οι Έλληνες βοηθούν τους πρόσφυγες», τόνισε ο κ. Μπαχ και πρόσθεσε ότι η αλληλεγγύη είναι η βασική αξία του Ολυμπισμού.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ θα επισκεφτεί την επόμενη εβδομάδα τη χώρα μας για να παραστεί στην τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας στην Ολυμπία την Πέμπτη 21 Απριλίου.
 


σχετικα αρθρα