Κανένα λόγο συζήτησης για απομείωση του χρέους, αυτή τη στιγμή, δεν βλέπει ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν εκβιάζεται και ότι είναι συμφωνημένη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Ερωτηθείς για τις πιέσεις που φαίνεται ότι ασκεί το Ταμείο στους Ευρωπαίους με την απειλή του χρέους, στέλνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters. Την ίδια ώρα, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα επέλθει «φιλικός» συμβιβασμός με την Ελλάδα και δεν θα ζήσουμε ένα νέο ελληνικό δράμα, όμοιο με του Ιουλίου του 2015. 

Ο Σόιμπλε επιμένει πως η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη για αναδιάρθρωση χρέους. «Οι συμφωνίες του περασμένου καλοκαιριού είναι ξεκάθαρες: Εάν η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρωθεί επιτυχώς και τότε η ανάγκη επιτάσσει να κάνουμε κάτι για την βιωσιμότητα του χρέους, τότε θα το συζητήσουμε. Προς το παρόν, δεν διακρίνω την ανάγκη για αναδιάρθρωση από την ανάλυση βιωσιμότητας, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τις αναφορές στην συνομιλία Τόμσεν – Βελκουλέσκου ως διαπραγματευτική τακτική πίεσης των Ευρωπαίων για το κούρεμα του χρέος, ο Σόιμπλε  στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς το Ταμείο:

Η παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα έχει συμφωνηθεί. Δεν πρόκειται να εκβιαστούμε. Τιμούμε τις συμφωνίας μας, αλλά και οι άλλοι πρέπει να κάνουν το ίδιο.

Παράλληλα, ο Σόιμπλε τονίζει πως θα υπάρξουν διαβουλεύσεις για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον και «βλέπει» συμφωνία μέχρι τα τέλη Απρίλη.

«Είμαι αρκετά βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε έναν φιλικό διακανονισμό. Δεν θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μία ελληνική κρίση φέτος» υπογράμμισε και άφησε παράθυρο ευελιξίας στην Ελλάδα ως προς τα μέτρα που θα εφαρμόσει, τονίζοντας όμως πως οι αριθμοί θα πρέπει να βγαίνουν:

Κανείς δεν απαιτεί από τη Ελλάδα να εφαρμόσει τα πάντα κατά γράμμα. Το συνολικό αποτέλεσμα θα πρέπει να βγάζει νόημα και τα συμφωνηθέντα να ανταποκρίνονται σε αυτά που έχουν συμφωνηθεί το περασμένο καλοκαίρι.

Ταυτόχρονα άφησε αιχμές κατά της ελληνικής κυβέρνησης τονίζοντας πως «είναι σημαντικό η Ελλάδα να μη συνεχίζει να αμφισβητεί αυτά που συμφωνήσαμε από κοινού. Δεν είναι αυτός ο τρόπος για να χτιστεί η εμπιστοσύνη».