Την κατάθεση την ερχόμενη εβδομάδα δύο βασικών νομοσχεδίων που απορρέουν από τη διαπραγμάτευση, για ασφαλιστικό και φορολογικό, χωρίς ωστόσο να έχει επέλθει συμφωνία με τους θεσμούς, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. 

Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κατάθεση των δύο νομοσχεδίων προωθείται αφού έχει υπάρξει συμφωνία στα περισσότερα σημεία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με τους οποίους οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τους χωρίζει "μηδενική απόσταση". Αυτό γίνεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες για να ασκηθεί πίεση στο ΔΝΤ, το οποίο προβάλει συνεχώς ενστάσεις στη διαπραγμάτευση. 

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε εμμέσως ότι η κατάθεση των νομοσχεδίων θα γίνει μονομερώς, καθώς ακόμα δεν έχει επιτευχθεί η συμφωνία με το κουαρτέτο. «Στα δύο νομοσχέδια έγινε μεγάλη συζήτηση. Καταλαβαίνουν οι θεσμοί ποιες είναι οι κόκκινες μας γραμμές. Είναι σημαντικό να καταγράψουμε τον διαχωρισμό στόχων και μέσων στο μνημόνιο και ότι οι στόχοι μπορεί να συναποφασίζονται, τα μέσα να είναι προς συζήτηση, αλλά ακριβώς ποιες πολιτικές καλύπτουν τους στόχους να είναι στο θέμα της κυβέρνησης. Το έχουμε θέσει πολιτικά σε όλα τα επίπεδα ότι η κυβέρνηση θέλει να νομοθετήσει κάποια από τα μέτρα πιο νωρίς» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: 
 
Καταλαβαίνουν ότι το ασφαλιστικό δεν μπορεί να εισαχθεί με επείγουσες διαδικασίες, δεν θα ήταν καθόλου σωστό γιατί είναι μία μεταρρύθμιση που χρειαζόταν εδώ και χρόνια και δεν έχει σχέση μόνο με τις μνημονιακές υποχρεώσεις. Θα υπάρχει μεγάλη κατανόηση ότι η κυβέρνηση αποφασίζει να υλοποιήσει κάτι που θεωρεί αναγκαίο με τον τρόπο που νομίζει ότι θα είναι έτοιμη όταν γίνει η συμφωνία να μη χρειάζεται μετά μία μεγάλη διαδικασία νομοθετική για να μπορεί να γίνει η πρώτη εκταμίευση όταν θα έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα. Υπάρχουν πολλές συζητήσεις για διαβουλεύσεις στη διαδικασία τη νομοθετική και νομίζω πως θα είναι μία διαδικασία που θα κατανοήσουν οι Θεσμοί και οι πιστωτές. 

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως τα βασικά ζητήματα που είχαν τεθεί στην ατζέντα τη διαπραγμάτευσης ήταν τέσσερα:

  • Τα «κόκκινα» δάνεια
  • Το ασφαλιστικό
  • Το δημοσιονομικό πακέτο 1% του ΑΕΠ
  • Η αναδιαμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος.

Εξηγώντας τον λόγο διακοπής των διαπραγματεύσεων, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε πως «κάποια στιγμή διαπιστώσαμε πως ενώ ήμαστε αρκετά κοντά, υπήρχαν άλλα θέματα με μικρές διαφορές [ανεξαρτησία ΓΓΔΕ, αγορές προϊόντων κλπ] για τα οποία μέσα σε 10 -15 ώρες να φτάσουμε σε συμφωνία για τα κείμενα».

«Επομένως, από κοινού κυβέρνηση και θεσμοί κάναμε συζήτηση για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε και είπαμε πως εφόσον υπάρχει η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ να διακόψουμε και να γυρίσουν τη Δευτέρα οι θεσμοί για να έχουμε συμφωνία μέχρι το Eurogroup» είπε και διαβεβαίωσε πως «το χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει».

Διευκρίνισε πως το πιθανότερο είναι οι οριστικές αποφάσεις να ληφθούν σε έκτακτο Eurogroup στις 25 ή 26 Απριλίου. Στην Ουάσιγκτον θα συζητηθούν είπε τόσο το χρέος όσο και η πρόοδος στις συζητήσεις.

«Στα 4 ζητήματα είμαστε πολύ κοντά, έχουμε αξιόπιστο πακέτο. Με το 1% από τις συντάξεις, το 1% από τη φορολογία εισοδήματος και το 1% των δημοσιονομικών μέτρων είμαστε πολύ κοντά σε ένα αξιόπιστο πακέτο» είπε και συνέχισε:

Προσπαθήσαμε να βρούμε συμφωνία με θεσμούς και σεβαστήκαμε τις διαφορές που έχουν μεταξύ μας. Θεωρούμε ότι είμαστε κυρίαρχη κυβέρνηση, είναι σωστό ότι έχουμε στόχους από το μνημόνιο, είναι σωστό να ακούμε τη γνώμη των θεσμών, αλλά συγχρόνως διατηρούμε την επιλογή να έχουμε την τελευταία λέξη για το πώς θα εκπληρώσουμε τους στόχους.

Προανήγγειλε σε αυτό το πλαίσιο πως θα ετοιμαστούν και θα εισαχθούν τη ερχόμενη εβδομάδα δύο νομοσχέδια, για τον φόρο εισοδήματος και για το ασφαλιστικό. «Τα δύο νομοσχέδια θα πάνε στη Βουλή με κανονικές διαδικασίες, άρα θα ψηφιστούν στα τέλη του μήνα. Είμαστε ανοιχτοί στις όποιες παρατηρήσεις των θεσμών αυτή την εβδομάδα μέχρι να κατατεθούν τα νομοσχέδια. Αλλά και στη συζήτηση στη Βουλή είμαστε ανοιχτοί σε τροποποιήσεις» είπε. 

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τη φορολογία

Όπως είπε ο υπουργός, «το εισόδημα από μισθούς/συντάξεις θα φορολογείται αθροιστικά» και πρόσθεσε:

Η έκπτωση φόρου ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και μειώνεται από 100 για κάθε χίλια ευρώ από εισόδημα 20.000 ευρώ και κάτω. 

Ταυτόχρονα, σημείωσε πως τα εισοδήματα μέχρι 40.000 ευρώ θα έχουν σημαντική μείωση στο φόρο εισοδήματος. Ως προς τα ενοίκια, αυτά θα φορολογούνται αυτοτελώς με 3 συντελεστές.

Τι είπε ο Κατρούγκαλος για το ασφαλιστικό

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε πως στα περισσότερα – σχεδόν σε όλα- τα θέματα της ελληνικής πρότασης για το ασφαλιστικό επήλθε συμφωνία ή «πάρα πολύ σημαντική προσέγγιση» με τους δανειστές.

Δύο είναι οι βασικές αρχές για το ασφαλιστικό είπε ο κ. Κατρούγκαλος. «Η ισονομία, η ίδια εφαρμογή όμοιων κανόνων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα», ενώ υποστήριξε πως θα υπάρξουν «ίδιοι κανόνες μεταξύ των μισθωτών και επαγγελματιών».

Ο υπουργός διαβεβαίωσε πως θα υπάρξει απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων και μετά το 2018. Και όπως είπε «θα αυξάνονται μάλιστα όταν ευθυγραμμιστούν με τις νέες συντάξεις». Ταυτόχρονα σημείωσε ότι «η εθνική σύνταξη κλείδωσε στα 384 ευρώ».

Ανακοίνωσε εξάλλου πως θα υπάρξουν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις αλλά μόνο στο 10% των δικαιούχων, είπε και αναφέρθηκε ειδικότερα στα τρία μέτρα για το δομικό έλλειμμα του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης:

  • Χρήση πολύ περιορισμένων περικοπών στις επικουρικές συντάξεις και συγκεκριμένα για το 10% των συνταξιούχων.
  • Χρήση αποθεματικών.
  • Δυνατότητα χρήσης της επιλογής που συμφωνήθηκε με τους εργοδότες, λελογισμένη αύξηση δηλαδή των εργοδοτικών εισφορών.

«Το 80% των αυτοαπασχολούμενων θα έχει λιγότερες εισφορές σε σχέση με το παρελθόν» είπε και πρόσθεσε:

Και για τους μισθωτούς, το νέο σύστημα [συνδυασμός εθνικής σύνταξης και ποσοστά αναπλήρωσης] στο 80% θα λάβουν υψηλότερες από τις σημερινές συντάξεις.