Μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση για ολοκλήρωση των δεσμεύσεων τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι παραμένει η δουλειά που πρέπει να γίνει για να βελτιωθούν τα νούμερα των τραπεζών, σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και ότι σε αυτή τη φάση δεν έχουν φτάσει στο σημείο να ολοκληρωθούν οι διπαραγματεύσεις με την Αθήνα, έστειλε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί.

Απαντώντας σε ερώτηση οτυ ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη για τις εργοδοτικές εισφορές και τα  «κόκκινα» δάνεια» ο Μοσκοβισί αναγνώρισε μεν σημάδια προόδου στη διαπραγμάτευση αλλά επανέλαβε ότι γραμμή της ΕΕ είναι η τήρηση του Μνημονίου κατανόησης των απαιτήσεων σε σχέση με τα δημοσιονομικά αποτελέσματα που πρέπει κανείς να φέρει.

Ο Δημ. Παπαδημούλης απευθυνόμενος στον επίτροπο Οικονομικών επισήμανε την ανάγκη να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση και τον ρώτησε ποια είναι τα σημεία που μένει να γεφυρωθούν.

«Κύριε Επίτροπε, συμφωνώ απολύτως μαζί σας ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, από τη στιγμή που, όπως κι εσείς σημειώνετε, έχει επιτευχθεί μια πάρα πολύ σημαντική πρόοδος στην εφαρμογή της συμφωνίας αλλά και στις συζητήσεις ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.  Γι’ αυτό θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι τα σημεία που απομένουν να γεφυρωθούν για την ολοκλήρωση αυτής της περίφημης πρώτης αξιολόγησης» είπε ο Δημ. Παπαδημούλης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα των εργοδοτικών εισφορών και την πρόταση της κυβέρνησης για αύξησή τους στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης  στο ασφαλιστικό  ρωτώντας τον επίτροπο γιατί διαφωνεί με την αύξησή τους τη στιγμή που οι φορείς στην Ελλάδα έχουν συμφωνήσει.

«Από την πληροφόρηση που εγώ έχω, η ελληνική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει μια πρόταση για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος με τη δημιουργία ενός ασφαλιστικού ταμείου -αμφιβάλλω αν στις χώρες σας θα μπορούσατε να εφαρμόσετε μια τέτοια μεταρρύθμιση- η οποία εξασφαλίζει τη συμφωνημένη εξοικονόμηση του 1% του ΑΕΠ, με την εξής αναλογία: 75% αυτών των περικοπών, αυτής της οικονομίας από περικοπές συντάξεων, κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και περικοπές στις συντάξεις τις επικουρικές, με το άλλο 25% να προκύπτει από μια μικρή, προσωρινή αύξηση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων, για την οποία, σημειώνω ότι υπάρχει κοινωνική συναίνεση, καθώς έχουν συμφωνήσει και όλες οι οργανώσεις των Ελλήνων εργοδοτών. Γιατί διαφωνείτε με αυτή την πρόταση που εξασφαλίζει την υλοποίηση της συμφωνίας, με τη συμμετοχή και μιας μικρής, προσωρινής αύξησης των εισφορών  που δέχονται οι Έλληνες εργοδότες;» είπε  ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια έκανε ερώτηση και για το θέμα των κόκκινων δανείων λέγοντας ότι: «Υπάρχει μια πρόταση που λέει να εξαιρεθεί για ένα μικρό εύλογο χρονικό διάστημα η προστασία μόνο των δανείων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία. Δηλαδή ένας μικρός επιχειρηματίας που δανείστηκε για να σώσει την επιχείρησή του και έβαλε ως ενέχυρο την πρώτη κατοικία, να μη την χάσει αλλά να έχει μια προστασία, μικρή έστω, για ένα-ενάμιση χρόνο. Διαφωνεί η Κομισιόν σε αυτό; Διότι αν αυτές είναι οι διαφορές, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν γίνεται μια προσπάθεια να συναντηθείτε στα μισά της γέφυρας».

Απαντώντας ο Πιερ Μοσκοβισί είπε στον Δημήτρη Παπαδημούλη τα εξής:

«Δεν θα ήθελα να μπω στις λεπτομέρειες της συζήτησης, γιατί είναι διαπραγματεύσεις που εκτυλίσσονται  αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, την ώρα που μιλάμε. Βεβαίως, είμαι σε επικοινωνία με τους επικεφαλής των αποστολών μας και συνομιλώ επανειλημμένως, πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, με τον Υπουργό κύριο Τσακαλώτο. Την τελευταία φορά που του μίλησα σε σχέση με την πρόοδο των εργασιών, ήταν το Σάββατο το βράδυ. Να σας πω ότι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει σημειωθεί πολύ σημαντική πρόοδος, στους τομείς  που αφορούν το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, τη μεταρρύθμιση του φορολογικού, του ασφαλιστικού, για την ανεξαρτητοποίηση της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων. Και είμαστε σε συζητήσεις για την ανεξάρτητη αρχή εσόδων, και με συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η αίσθηση που έχουμε, που έχουμε αποκομίσει είναι ότι σήμερα δεν έχουμε φτάσει στο σημείο που θα μας επέτρεπε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις.

Θα συνεχιστούν οι συζητήσεις, θα έχουμε αποτελέσματα απόψε και τις επόμενες μέρες, θα έχουμε χρήσιμες ανταλλαγές απόψεων πριν πάμε στην Ουάσινγκτον. Αλλά και στην Ουάσινγκτον, στην εαρινή σύνοδο, θα έχουμε χρήσιμες ανταλλαγές απόψεων. Επαναλαμβάνω ότι έχουμε μια γραμμή που μας καθοδηγεί και είναι η τήρηση του Μνημονίου κατανόησης των απαιτήσεων σε σχέση με τα δημοσιονομικά αποτελέσματα που πρέπει κανείς να φέρει.

Τώρα για  τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, να σας πω ότι βελτιώνεται το πλαίσιο, έχουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ζητήθηκε από τις τράπεζες να κάνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, οι τράπεζες έχουν συγκεκριμένα σχέδια για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και για την πώληση αυτών σε εταιρίες.

Όμως το νομικό πλαίσιο στηρίζει όλο και περισσότερο αυτές τις δράσεις. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν συγκεκριμένες δράσεις σχεδιάσει, έχει αλλάξει ο κώδικας πολιτικής δικονομίας, είναι κάπως απαξιωμένη η νεοελληνική νομοθεσία για την κήρυξη χρεοκοπημένων επιχειρήσεων.

Παραμένει η δουλειά που πρέπει να γίνει για να βελτιωθούν τα νούμερα των τραπεζών, σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και πρέπει να έχουμε επιχειρησιακούς στόχους για τις τράπεζες έτσι ώστε να μειωθεί το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε κάθε συστημική τράπεζα. Ο νέος κώδικας πολιτικής δικονομίας που έχει ψηφιστεί δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα, δεν έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από τις αρχές του 2016, λόγω της αποχής των δικηγόρων. Είναι απαραίτητο να υιοθετηθεί όλη η νομοθεσία και να εφαρμοστεί στο σύνολό της. Το ίδιο ισχύει και για το προηγούμενο ερώτημα βέβαια... Δηλαδή, πολύ καλή πρόοδος έχει σημειωθεί και σε όλα αυτά τα θέματα, αλλά όχι πλήρης πρόοδος, όχι ολοκληρωμένη».