current views are: 9

12 Απριλίου 2016
Δημοσίευση16:22

Τσακαλώτος κατά ΔΝΤ: Είμαστε κυρίαρχη κυβέρνηση και πρέπει να πάρουμε αποφάσεις

Κλιμακώνει η κυβέρνηση την πολεμική του απέναντι στο ΔΝΤ σε οριακό σημείο ρήξης με την απόφασή της να καταθέσει τα δύο νομοσχέδια για φορολογικό και ασφαλιστικό μονομερώς και προειδοποιώντας ότι «έχει κόκκινες γραμμές» τις οποίες σκοπεύει να τηρήσει.

Δημοσίευση 16:22’

Κλιμακώνει η κυβέρνηση την πολεμική του απέναντι στο ΔΝΤ σε οριακό σημείο ρήξης με την απόφασή της να καταθέσει τα δύο νομοσχέδια για φορολογικό και ασφαλιστικό μονομερώς και προειδοποιώντας ότι «έχει κόκκινες γραμμές» τις οποίες σκοπεύει να τηρήσει.

Κλιμακώνει η κυβέρνηση την πολεμική του απέναντι στο ΔΝΤ σε οριακό σημείο ρήξης με την απόφασή της να καταθέσει τα δύο νομοσχέδια για φορολογικό και ασφαλιστικό μονομερώς και προειδοποιώντας ότι «έχει κόκκινες γραμμές» τις οποίες σκοπεύει να τηρήσει.

Παρότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε πως «δεν τα σπάσαμε», διαμήνυσε πως «συζητούμε τους στόχους και τα μέσα επίτευξής τους με τους Θεσμούς, αλλά είμαστε μία κυρίαρχη κυβέρνηση που κάποια στιγμή πρέπει να λάβει αποφάσεις» και υπογράμμισε ότι «θέλουμε μία λύση που να ικανοποιεί τους Θεσμούς αλλά και τις κόκκινες γραμμές μας».

«Μπαίνουμε μέσα σε αυτή τη συζήτηση καλοπροαίρετα. Θέλουμε λύση που να ικανοποιεί τους 4 Θεσμούς αλλά και τις κόκκινες γραμμές μας. Εμείς έχουμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές στο αφορολόγητο και στις συντάξεις. Έχουμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές για τη διαδικασία, δηλαδή μία κυβέρνηση να έχει την ευχέρεια στη διαδικασία υλοποίησης της συμφωνημένης πολιτικής» είπε.

Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημείωσε πως κανείς πλέον δεν κατηγορεί την κυβέρνηση για καθυστερήσεις. «Ίσα – ίσα δεν έχουμε κανένα συμφέρον να καθυστερήσει η διαδικασία. Έχω πει ότι εάν είναι να αλλάξει σελίδα η Ελλάδα θα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση, να γίνει η συζήτηση για το χρέος και να αλλάξει η ατζέντα όπου το θέμα της ανάπτυξης να ανέβει πιο ψηλά. Και στην Ουάσιγκτον και στην Ελλάδα, αλλά και στα Eurogroup να συνεχιστεί η συζήτηση και να έχουμε καλό τέλος».

Συνεχίζοντας την πολεμική κατά του Ταμείο, υπογράμμισε πως το ΔΝΤ  έχει διαφορετική κατανόηση για την απόδοση των μέτρων και για το πλεόνασμα που θα επιτευχθεί το 2018. «Και πιέζει για μεγαλύτερη προσαρμογή του χρέους», είπε προσθέτοντας:

Αλλά αυτή η συζήτηση συνεχίζεται και δεν προκύπτει από πουθενά ότι τα έχουμε σπάσει. 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε δύο φορές τη φράση «είμαστε κυρίαρχη κυβέρνηση» η μία εξ αυτών όταν εξηγούσε τους λόγους που δεν υπήρξε συμφωνία. «Στα 4 ζητήματα είμαστε πολύ κοντά, έχουμε αξιόπιστο πακέτο. Με το 1% από τις συντάξεις, το 1% από τη φορολογία εισοδήματος και το 1% των δημοσιονομικών μέτρων είμαστε πολύ κοντά σε ένα αξιόπιστο πακέτο» είπε και συνέχισε:

Προσπαθήσαμε να βρούμε συμφωνία με θεσμούς και σεβαστήκαμε τις διαφορές που έχουν μεταξύ μας. Θεωρούμε ότι είμαστε κυρίαρχη κυβέρνηση, είναι σωστό ότι έχουμε στόχους από το μνημόνιο, είναι σωστό να ακούμε τη γνώμη των θεσμών, αλλά συγχρόνως διατηρούμε την επιλογή να έχουμε την τελευταία λέξη για το πώς θα εκπληρώσουμε τους στόχους.

Νωρίτερα ο κ. Τσακαλώτος είχε παραδεχθεί ότι η κατάθεση των νομοσχεδίων θα γίνει μονομερώς, καθώς ακόμα δεν έχει επιτευχθεί η συμφωνία με το κουαρτέτο. «Στα δύο νομοσχέδια έγινε μεγάλη συζήτηση. Καταλαβαίνουν οι θεσμοί ποιες είναι οι κόκκινες μας γραμμές. Είναι σημαντικό να καταγράψουμε τον διαχωρισμό στόχων και μέσων στο μνημόνιο και ότι οι στόχοι μπορεί να συναποφασίζονται, τα μέσα να είναι προς συζήτηση, αλλά ακριβώς ποιες πολιτικές καλύπτουν τους στόχους να είναι στο θέμα της κυβέρνησης. Το έχουμε θέσει πολιτικά σε όλα τα επίπεδα ότι η κυβέρνηση θέλει να νομοθετήσει κάποια από τα μέτρα πιο νωρίς» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

Καταλαβαίνουν ότι το ασφαλιστικό δεν μπορεί να εισαχθεί με επείγουσες διαδικασίες, δεν θα ήταν καθόλου σωστό γιατί είναι μία μεταρρύθμιση που χρειαζόταν εδώ και χρόνια και δεν έχει σχέση μόνο με τις μνημονιακές υποχρεώσεις. Θα υπάρχει μεγάλη κατανόηση ότι η κυβέρνηση αποφασίζει να υλοποιήσει κάτι που θεωρεί αναγκαίο με τον τρόπο που νομίζει ότι θα είναι έτοιμη όταν γίνει η συμφωνία να μη χρειάζεται μετά μία μεγάλη διαδικασία νομοθετική για να μπορεί να γίνει η πρώτη εκταμίευση όταν θα έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα. Υπάρχουν πολλές συζητήσεις για διαβουλεύσεις στη διαδικασία τη νομοθετική και νομίζω πως θα είναι μία διαδικασία που θα κατανοήσουν οι Θεσμοί και οι πιστωτές.


σχετικα αρθρα