Μονομερή ενέργεια θεωρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την πρόθεση της κυβέρνησης να κατατεθούν τα δύο νομοσχέδια που αφορούν τη διαπραγμάτευση, αυτό για το φορολογικό και για το ασφαλιστικό.

Αξιωματούχος του ΔΝΤ που επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός STAR ανέφερε πως οι εξελίξεις του τριημέρου κατά την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα καθορίσουν εν πολλοίς και την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα, η οποία κατά την κυβέρνηση τοποθετείται την προσεχή Δευτέρα.

«Αν όντως κατατεθούν τα νομοσχέδια χωρίς συμφωνία ή χωρίς τη συναίνεση της Ουάσιγκτον, αυτό θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος. 

Καταθέτει μονομερώς δύο νομοσχέδια η κυβέρνηση

Η διαρροή αυτή έρχεται ως μία πρώτη απάντηση στα όσα ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλέιδης Τσακαλώτος, για την κατάθεση των νομοσχεδίων του φορολογικού και του ασφαλιστικού, κλιμακώνοντας ταυτόχρονα την πολεμική της κυβέρνησης απέναντι στο Ταμείο.

Παρότι ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως «δεν τα σπάσαμε», διαμήνυσε πως «συζητούμε τους στόχους και τα μέσα επίτευξής τους με τους Θεσμούς, αλλά είμαστε μία κυρίαρχη κυβέρνηση που κάποια στιγμή πρέπει να λάβει αποφάσεις» και υπογράμμισε ότι «θέλουμε μία λύση που να ικανοποιεί τους Θεσμούς αλλά και τις κόκκινες γραμμές μας».

«Μπαίνουμε μέσα σε αυτή τη συζήτηση καλοπροαίρετα. Θέλουμε λύση που να ικανοποιεί τους 4 Θεσμούς αλλά και τις κόκκινες γραμμές μας. Εμείς έχουμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές στο αφορολόγητο και στις συντάξεις. Έχουμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές για τη διαδικασία, δηλαδή μία κυβέρνηση να έχει την ευχέρεια στη διαδικασία υλοποίησης της συμφωνημένης πολιτικής» είπε.

Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημείωσε πως κανείς πλέον δεν κατηγορεί την κυβέρνηση για καθυστερήσεις. «Ίσα - ίσα δεν έχουμε κανένα συμφέρον να καθυστερήσει η διαδικασία. Έχω πει ότι εάν είναι να αλλάξει σελίδα η Ελλάδα θα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση, να γίνει η συζήτηση για το χρέος και να αλλάξει η ατζέντα όπου το θέμα της ανάπτυξης να ανέβει πιο ψηλά. Και στην Ουάσιγκτον και στην Ελλάδα, αλλά και στα Eurogroup να συνεχιστεί η συζήτηση και να έχουμε καλό τέλος».