Να βάλει ένα τέλος στον ανεξέλεγκτο ρυθμό με τον οποίο οι βουλευτές (τέως και νυν) παίρνουν άτοκα δάνεια, αποφάσισε- έστω και καθυστερημένα- η Ολομέλεια της Βουλής.

Με απόφαση που εντάχθηκε στο σχετικό εδάφιο του Κανονισμού της Βουλής, μετά από πρωτοβουλία του προέδρου Νίκου Βούτση, εισάγεται όριο ύψους 15.000 ευρώ (και 7,5 χιλιάδες γι' αυτούς που έχουν διατελέσει κατά το παρελθόν), στον βουλευτικό δανεισμό, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στην Βουλή να διεκδικήσει τα οφειλόμενα μέσω της εφορίας σε περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση καταβολής τριών δόσεων.

Η ρύθμιση πάντως, κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς ήδη υπάρχουν αρκετές δεκάδες βουλευτές που χρωστούν περισσότερα από 700.000 ευρώ. Σε αυτούς η Βουλή θα παράσχει τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε 48 συνολικά δόσεις. Σε κάθε περίπτωση το θέμα έχει απασχολήσει έντονα και τη διάσκεψη των Προέδρων που έχει βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωπη με συνεχή αιτήματα νέου δανεισμού.

Σημειώνεται πως υπέρ του Κώδικα Δεοντολογίας ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη το Ποτάμι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Κατά ψήφισαν, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων, και «παρών», το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. «Παρών» ψήφισε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης, τόσο επί της αρχής, όσο και στην ψηφοφορία κατ’ άρθρον.

Η Χρυσή Αυγή, ψήφισε «ναι» στο άρθρο 4 και «παρών» στα άρθρα 3, 6, 9 και 10, ενώ καταψήφισε τα υπόλοιπα.

Το ΚΚΕ, ψήφισε «ναι» στα άρθρα 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 και 11.

Η Ένωση Κεντρώων, ψήφισε «ναι» στα άρθρα 4, 10 και 11 και «παρών» στο άρθρο 9.

Την αντίθεσή του με τη θέσπιση Κώδικα Δεοντολογίας για τους βουλευτές εξέφρασε κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Είπε δε, ότι δε μπορεί να διακρίνει τους λόγους για τους οποίους υπάρχει η αναγκαιότητα να θεσπισθεί τέτοιος κώδικας, τη στιγμή που, όπως υποστήριξε, υπάρχει η νομοθεσία και ο Κανονισμός της Βουλής. «Δεν μπορεί χέρι κεντρώου βουλευτή να ψηφίσει τον περιορισμό των δικαιωμάτων των βουλευτών. Δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα αύριο, και τι θα πράξουν τέτοιες επιτροπές με περιστασιακές πλειοψηφίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.