«Ουδέν σχόλιον». Αυτή ήταν η πρώτη απάντηση πηγών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει τα δύο νομοσχέδια με στοιχεία της διαπραγμάτευσης, το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

Ειδικότερα, πηγές από το ΔΝΤ τόνιζαν πως «εάν δεν δούμε πρώτα τα νομοσχέδια, δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα σχόλιο».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών κατά τη συνέντευξή Τύπου άφησε να εννοηθεί πως η κατάθεση των νομοσχεδίων δεν έχει τη συμφωνία των θεσμών. «Στα δύο νομοσχέδια έγινε μεγάλη συζήτηση. Καταλαβαίνουν οι θεσμοί ποιες είναι οι κόκκινες μας γραμμές. Είναι σημαντικό να καταγράψουμε τον διαχωρισμό στόχων και μέσων στο μνημόνιο και ότι οι στόχοι μπορεί να συναποφασίζονται, τα μέσα να είναι προς συζήτηση, αλλά ακριβώς ποιες πολιτικές καλύπτουν τους στόχους να είναι στο θέμα της κυβέρνησης. Το έχουμε θέσει πολιτικά σε όλα τα επίπεδα ότι η κυβέρνηση θέλει να νομοθετήσει κάποια από τα μέτρα πιο νωρίς» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

Καταλαβαίνουν ότι το ασφαλιστικό δεν μπορεί να εισαχθεί με επείγουσες διαδικασίες, δεν θα ήταν καθόλου σωστό γιατί είναι μία μεταρρύθμιση που χρειαζόταν εδώ και χρόνια και δεν έχει σχέση μόνο με τις μνημονιακές υποχρεώσεις. Θα υπάρχει μεγάλη κατανόηση ότι η κυβέρνηση αποφασίζει να υλοποιήσει κάτι που θεωρεί αναγκαίο με τον τρόπο που νομίζει ότι θα είναι έτοιμη όταν γίνει η συμφωνία να μη χρειάζεται μετά μία μεγάλη διαδικασία νομοθετική για να μπορεί να γίνει η πρώτη εκταμίευση όταν θα έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα. Υπάρχουν πολλές συζητήσεις για διαβουλεύσεις στη διαδικασία τη νομοθετική και νομίζω πως θα είναι μία διαδικασία που θα κατανοήσουν οι Θεσμοί και οι πιστωτές.


TAGS