«Να διατηρήσουν όλοι την ψυχραιμία τους» καλεί ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα δύο νομοσχέδια για το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

Μιλώντας στη Le Monde και απαντώντας στην ερώτηση «η κυβέρνηση Τσίπρα απειλεί να νομοθετήσει δίχως να περιμένει την άποψη των δανειστών. Τι σκέφτεστε;», ο επίτροπος απάντησε:

Να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους όλες οι πλευρές. Η Κομισιόν θέλει να μεσολαβήσει. Πρώτα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Ο στόχος για να επιτευχθεί αυτό ως τα τέλη Απριλίου φαίνεται εφικτός, με λίγη καλή θέληση και δουλειά. Πρέπει να αποφύγουμε την επανάληψη του περσινού τραγικού σεναρίου και να μιλάμε για Grexit. Είμαι σίγουρος ότι θα τo κάνουμε.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος είναι εφικτή μέσα στον Απρίλιο, υποστηρίζοντας πως «η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο τόσο στη φορολογία, όσο και στο ασφαλιστικό, αλλά και στις ιδιωτικοποιήσεις», παρ' ότι δεν έχει «κλείσει» η συμφωνία. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι η σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον αποτελεί μία καλή ευκαιρία, προκειμένου να συζητηθούν η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος και το θέμα του χρέους.

Ο Μοσκοβισί ρωτήθηκε και για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τη μέχρι στιγμής στάση του, για να απαντήσει:

Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ. Είναι όρος της συμφωνίας του Αυγούστου. Αρνούμαι να σκεφτώ ότι θα μπορούσαν να γίνουν πολιτικά παιχνίδια ή τακτικής. Οι Θεσμοί πρέπει να συνεργαστούν επί μίας αντικειμενικής βάσης.