current views are: 12

13 Απριλίου 2016
Δημοσίευση04:10

Ρισκάρει για όλα ή τίποτα η κυβέρνηση

Μια επιθετική τακτική που εμπεριέχει αρκετό ρίσκο αποφάσισε να ακολουθήσει η κυβέρνηση, θέλοντας να πιέσει ακόμη περισσότερο το ΔΝΤ και να ολοκληρώσει την αξιολόγηση πριν από το τέλος Απριλίου. 

Δημοσίευση 04:10’

Μια επιθετική τακτική που εμπεριέχει αρκετό ρίσκο αποφάσισε να ακολουθήσει η κυβέρνηση, θέλοντας να πιέσει ακόμη περισσότερο το ΔΝΤ και να ολοκληρώσει την αξιολόγηση πριν από το τέλος Απριλίου. 

Μια επιθετική τακτική που εμπεριέχει αρκετό ρίσκο αποφάσισε να ακολουθήσει η κυβέρνηση, θέλοντας να πιέσει ακόμη περισσότερο το ΔΝΤ και να ολοκληρώσει την αξιολόγηση πριν από το τέλος Απριλίου. Θα προχωρήσει στην κατάθεση δύσκολων νομοσχεδίων με την κανονική διαδικασία, ενώ ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός θα αναλάβει σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών έτσι ώστε να κερδίσει συμμάχους ενόψει της διαπραγμάτευσης εξπρές που θα συνεχιστεί στην Αθήνα το τριήμερο 18 ως 21 Απριλίου. 

Η απόφαση της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε χθες, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, να νομοθετήσει για το ασφαλιστικό και το φορολογικό χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Θεσμών, ξάφνιασε πολλούς. Δεν συνέβη όμως το ίδιο για όσους είχαν παρακολουθήσει προσεκτικά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του με τον Πορτογάλο ομόλογο του Αντόνιο Κόστα.

“Κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει από μια κυρίαρχη και δημοκρατική χώρα, στο πλαίσιο της Ε.Ε, είναι τη δυνατότητα και το δικαίωμα να επιλέγει τα μέσα της πολιτικής για την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων”, είπε ο Πρωθυπουργός, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ορισμένα όρια στις απαιτήσεις των τροϊκανών.

Η Αθήνα εκτιμά πως έκανε αρκετές υποχωρήσεις και πως πλέον ήρθε η ώρα της κρίσης. Αυτή η ενέργεια, που αποτιμάται ως μονομερής από το ΔΝΤ, σε συνδυασμό με τα ταξίδια που θα πραγματοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας δείχνουν πως το σκηνικό της διαπραγμάτευσης είναι ακόμα ρευστό και πως όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. 

Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα ξεκινήσει έναν μίνι μαραθώνιο αναζήτησης συμμαχιών σε Παρίσι και Βρυξέλλες, που παραδοσιακά αποτελούν τους πιστότερους συμμάχους της ελληνικής κυβέρνησης. Σήμερα, θα συναντηθεί στην γαλλική πρωτεύουσα με τον Φρανσουά Ολάντ, ενώ αύριο θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συναντήσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτζ, σε μια προσπάθεια να ενεργοποιήσει έναν σημαντικό ευρωπαϊκό θεσμό και παράλληλα να ζητήσει την στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών κυβερνητικών εταίρων της Μέρκελ.


σχετικα αρθρα