Προσπάθειες της κυβέρνησης να ξαναστηθεί το σκηνικό του 2015, που είχε ως αποτέλεσμα την... ηρωική προσφυγή στο δημοψήφισμα και, τελικά, ένα νέο βαρύ μνημόνιο, διακρίνει η Νέα Δημοκρατία πίσω από τους υψηλούς τόνους του Μαξίμου απέναντι στο ΔΝΤ αλλά και το χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης που ξαναπαίζει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μεταβαίνοντας σήμερα εκτάκτως στο Παρίσι.

Στη Ν.Δ. αναγνωρίζουν ότι, ούτως ή άλλως, η συμφωνία του Ιουλίου ήταν βαριά για τη χώρα, προσθέτουν όμως ότι οι συνεχείς καθυστερήσεις της κυβέρνησης αυξάνουν συνεχώς το λογαριασμό, βυθίζοντας την Ελλάδα και οδηγώντας την οικονομία της σε ασφυξία.

Στη Συγγρού, η οποία εισέρχεται σε φάση αυξημένης ετοιμότητας καθώς οι εξελίξεις είναι πυκνές ενώ στον ορίζοντα βρίσκονται και τα Συνέδρια της ΟΝΝΕΔ και της Ν.Δ, εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης του Μεγάρου Μαξίμου και συγκεκριμένα του ίδιου του Πρωθυπουργού και των κ. Ν. Παππά, κυρίως, και Αλ. Φλαμπουράρη.

Έτσι, μπορεί δημοσίως να βάλλουν κατά των τριών εμπλεκόμενων υπουργών (Τσακαλώτου, Σταθάκη και Κατρούγκαλου), ωστόσο εφεξης στο στόχαστρο θα βρεθεί και το ίδιο το Μαξίμου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γαλάζιου επιτελείου, ο κ. Τσίπρας, μέσα από τις αντεγκλήσεις και τη δραματοποίηση των τελευταίων 24ώρων, έχει συγκεκριμένες επιδιώξεις: 

  • Πρώτον, μήπως και καταφέρει – κυρίως μέσω της παρέμβασης Ολάντ – την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης χωρίς εμπλοκή του ΔΝΤ (σ.σ. ένα σενάριο που είχε συζητηθεί και στην υποκλαπείσα συνομιλία μεταξύ Τόμσεν και Βελκουλέσκου). Σε αυτή την περίπτωση, θα διασφάλιζε πιο ήπιες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Ωστόσο, παρά τις εσωτερικές αντιθέσεις των «θεσμών», η θέση του Ταμείου μοιάζει ενισχυμένη μετά τις υποκλοπές, η συμμετοχή του προβλέπεται στο μνημόνιο του καλοκαιριού ενώ ισχυρές χώρες, με πρώτη τη Γερμανία, δεν θέλουν έξοδό του από το πρόγραμμα 
  • Δευτερον, να καταστήσει σαφές ότι έδωσε μέχρι τελευταία στιγμή τη μάχη, διασφαλίζοντας την ανοχή και στήριξη της κοινοβουλευτικής ομάδας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στα νέα μέτρα 
  • Τρίτον, να οδηγήσει τη συζήτηση σε κατάσταση μη περαιτέρω, προσδοκώντας ενδεχομένως να αποσπάσει, μπροστά στον κίνδυνο εθνικής κατάρρευσης, και τη συναίνεση της Ν.Δ., καθιστώντας την έτσι συνένοχη στην επικείμενη φοροεπιδρομή.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, επέστρεψε αργά χθες στην Αθήνα και αναμένεται να σηκώσει ο ίδιος το βάρος της επικοινωνιακής και πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Μπορεί να μην του δόθηκε η ευκαιρία να έχει ένα κοινοβουλευτικό τετ α τετ, καθώς η αποψινή συζήτηση για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ αναβλήθηκε λόγω της απουσίας του Πρωθυπουργού, ωστόσο είναι δεδομένο ότι οι δημόσιες παρεμβάσεις του θα είναι καθημερινές.

Αναμένεται, δε, να κινηθούν στον εξής άξονα: επίθεση στην κυβέρνηση για την κωλυσιεργία, άρνηση στήριξης των όποιων φορομπηχτικών μέτρων έρθουν στη Βουλή (σ.σ. η μεσαία τάξη ξεπέρασε τα όρια της φοροδοτικής της ικανότητας, είπε στο CNN ο κ. Μητσοτάκης) και, κυρίως, καταγγελία του νέου πολιτικού αφηγήματος περί πολιτικής διαπραγμάτευσης που οικοδομείται, όπως και το 2015, με την επισήμανση πως, πλέον, «η συγκεκριμένη παράσταση όχι μόνον δεν κόβει εισιτήρια αλλά, τελικά, βυθίζει καθημερινά τη χώρα όλο και πιο βαθιά στα προβλήματα και την ύφεση».