Την ανάγκη ανάληψης ευθυνών για το προσφυγικό από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, τονίζοντας ότι οι προς ένταξη χώρες θα πρέπει να ακολουθούν σεβασμό στις ευρωπαϊκές αρχές, φέρνοντας ως παράδειγμα τα πρόσφατα επεισόδια στα Σκόπια.

Πρόσθεσε, δε, ότι ήταν τελικά πολύ λίγες οι θέσεις που δόθηκαν για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων.

 Αναλυτικά η παρέμβαση Χρυσόγονου:

Η έκθεση που συζητούμε σήμερα σωστά αναδεικνύει τις αδυναμίες του Κανονισμού του Δουβλίνου και σωστά καλεί για άμεση αναθεώρηση του νομικού πλαισίου η οποία θα βασίζεται στη αρχή δίκαιης κατανομής της ευθύνης και θα παρέχει επαρκή οικονομική και τεχνική υποστήριξη των κρατών-μελών πρώτης εισόδου των αιτούντων άσυλο, όπως ιδίως η Ελλάδα και η Ιταλία. Κανένα μέτρο και καμιά αναθεώρηση όμως δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει αν τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόγραμμα μετεγκατάστασης: Από τις 160.000 προβλεπόμενες θέσεις, μόλις 2.200 έχουν γίνει διαθέσιμες από τα κράτη-μέλη. Βέβαια πέρα από τα κράτη-μέλη σεβασμό στις ευρωπαϊκές αρχές οφείλουν να δείχνουν και οι υποψήφιες για ένταξη χώρες. Η προχθεσινή υπέρμετρη χρήση βίας σε βάρος προσφύγων και μεταναστών από τους αστυνομικούς των Σκοπίων και η ρίψη από αυτούς χημικών στο ελληνικό έδαφος είναι ασυμβίβαστη με το καθεστώς χώρας υποψήφιας για ένταξη.