«Η Αθήνα αψηφά και πάλι τους δανειστές», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι την προσεχή εβδομάδα θα κατατεθούν δύο νομοσχέδια, χωρίς να έχει κλείσει ακόμη η συμφωνία.

«Στην πραγματικότητα, πολλά είναι τα σημεία για τα οποία ερίζουν οι δύο πλευρές με πρώτο και καλύτερο την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος», επισημαίνει το δημοσίευμα και προσθέτει:

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε ανακοίνωση που έστειλε το υπουργείο του, τόνισε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν προκειμένου να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές σε κάποιες λεπτομέρειες, στα βασικά θέματα, όμως έχουν ήδη βρει κοινό έδαφος. Στην πραγματικότητα, όμως τα σημεία διαφωνίας φαίνονται πιο πολλά, ξεκινώντας με την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Οι πιστωτές των Αθηνών ζητούν μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 50%, κάτι που το αρνείται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ίδια είναι και η φιλοσοφία για την φορολογική μεταρρύθμιση....».

Σύμφωνα με τη «Le Figaro»:

Για να είναι σίγουρος ότι θα ακουστεί, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα καταθέσει την ερχόμενη Δευτέρα δύο νομοσχέδια, το ένα σχετικά με τις συντάξεις και το άλλο για τη φορολογική μεταρρύθμιση, χωρίς όμως να έχει την πρώτη αξιολόγηση σε ότι αφορά την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Με άλλα λόγια, χωρίς την επικύρωση των πιστωτών. 

«Έτσι, για μία ακόμη φορά, ο πόλεμος έχει κηρυχθεί. Για το λόγο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να έχει περισσότερους συμμάχους ξεκινώντας με τον Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο των Ηλυσίων», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.