Προ μεγάλων αποφάσεων, καθοριστικών για το μέλλον της χώρας, φαίνεται πως βρίσκεται τις τελευταίες ώρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αυτό είναι πασίδηλο, εξάλλου και από την χθεσινή δημοσιοποίηση της πρόθεσης της κυβέρνησης να καταθέσει, ακόμα και άνευ συμφωνίας, τα δύο νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. 

Πίσω από αυτή την τολμηρή απόφαση, ωστόσο, φαίνεται πως κρύβονται άλλες προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα, που εμφανίζεται πλέον έτοιμος να τα παίξει όλα για όλα, βλέποντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε πολιτικό και ιδεολογικό αδιέξοδο.

O πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή προσεγγίζει πολύ έντονα δύο εκδοχές για την επόμενη ημέρα της χώρας:

Η πρώτη είναι η άμεση ψήφιση των νομοσχεδίων μέσα στη Μεγάλη εβδομάδα και αμέσως μετά ενέργειες για ριζικό ανασχηματισμό, ο οποίος θα συνδυαστεί, πιθανότατα και με αλλαγή πολιτικού status, το οποίο μεταφράζεται σε μεταβολή της κυβερνητικής δομής σε επίπεδο προσώπων και συνεργασιών. 

Στο πίσω μέρος του μυαλού του για αυτό το ενδεχόμενο, βέβαια, υπάρχει και το πως θα χειριστούν οι Ευρωπαίοι την κατάσταση που θα δημιουργηθεί. 

Η δεύτερη πιθανότητα, αν τελικά, αυτό το σενάριο δεν του προκύψει όπως το θέλει, είναι να προχωρήσει σε εκλογές, και μάλιστα γρήγορα, θα προσφύγει δηλαδή και πάλι, όπως το έκανε τρεις φορές μέσα στον προηγούμενο χρόνο, στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού. 

Δεν μπορεί να θεωρηθούν τυχαίες εξάλλου, οι πολιτικές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού και στο εξωτερικό, οι διαδοχικές, δηλαδή - σήμερα και αύριο - συναντήσεις του με τον Φρανσουά Ολάντ και τον Μάρτιν Σουλτς, «ρυθμιστές» ο καθένας με τον τρόπο του, των ευρωπαϊκών εξελίξεων.

Οι επόμενες ημέρες και όσο προχωράμε προς το Πάσχα θα είναι καθοριστικές και θα συντελέσουν στην λήψη της τελικής απόφασης για τον πρωθυπουργό.