Ενώ όλοι πίστευαν ότι Παπανδρέου και Βενιζέλος θα συμμετάσχουν ήσυχα και όμορφα στο εγχείρημα της κεντροαριστεράς, ορισμένα γεγονότα των τελευταίων ημερών οδηγούν έμπειρους πολιτικούς παρατηρητές στην αναζήτηση του… δευτερεύοντος πρωτοκόλλου. Τι είναι το δευτερεύων πρωτόκολλο; Το plan B. Το μυστικό σχέδιο, οι δικλείδες ασφαλείας, αν το δημόσιο σχέδιο ή η (όποια) αποστολή αποτύχει.
Ας δούμε, όμως, τα γεγονότα: 

  • Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ενεργοποιήσει το ΚΙΔΗΣΟ. Το στελέχωσε και βγάζει συνεχώς ανακοινώσεις για κάθε τι που παίζει στην επικαιρότητα. Στο θέμα της κεντροαριστεράς δε δίστασε να προτείνει τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα και να διατυπώσει τη δυσφορία του γιατί ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Ποτάμι άφησαν μόνο δύο θέσεις στην επιτροπή για τις θέσεις στο ΚΙΔΗΣΟ (σε σύνολο 31). 
  • Ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνεχίζει τη μοναχική πορεία υπεράσπισης του έργου του και ειδικότερα του PSI. Μόνο που η πορεία δεν είναι τόσο μοναχική πλέον. Στην εκδήλωση της Τρίτης ήταν εκεί ο Κώστας Σημίτης και ο Γιάννης Στουρνάρας. Με άλλα λόγια ήταν εκεί οι εκσυγχρονιστές. Τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: Μανιάτης, Κωνσταντινόπουλος, Χριστοφιλοπούλου και πολλοί άλλοι παράγοντες του δημόσιου βίου.

Στο σημείο αυτό αρχίζουν τα σενάρια: 

  • Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει κληρονομήσει ένα κόμμα, έχει ιδρύσει ένα άλλο, οπότε τι του απομένει; Να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό μπορεί να γίνει απευθείας ή διά αντιπροσώπων. Στελέχη της εμπιστοσύνης του ήδη συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα (πχ Θεοδώρα Τζάκρη) μπορεί να προστεθούν και άλλα (πχ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου). Σε ένα… ακραίο πολιτικό φαινόμενο μέχρι και ο ίδιος θα μπορούσε, αν και είναι πιο πιθανό να σηματοδοτήσει με άλλο τρόπο τη στήριξη ή τη συνεργασία.
  • Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κέρδισε κάποια στιγμή ένα κόμμα, αλλά δεν το χάρηκε. Το παρέδωσε γρήγορα. Ή το έχασε, σύμφωνα με άλλη εκδοχή. Το ερώτημα, λοιπόν, αν θα κάνει νέο κόμμα υπάρχει. Παρότι «δε θέλει να γίνει Γιώργος και να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ». Αν όμως η Χαριλάου Τρικούπη κάνει το «λάθος» να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ τότε είναι βέβαιο πως ο πληθωρικός πολιτικός από τη Θεσσαλονίκη θα βγει… διαμαρτυρόμενος. Ως επικεφαλής; Αυτό είναι το πιθανότερο αυτή την ώρα, χωρίς να αποκλείεται και κάποια έκπληξη. Άλλωστε, το τι έχει στο μυαλό του ο… Κώστας Σημίτης είναι δύσκολο να το μάθει κανείς πριν το πει ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός.