Στην απόσυρση της τροπολογίας που αφορά στην τροποποίηση του τελωνειακού κώδικα, προχώρησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου "να μην υπάρξουν λανθασμένες εντυπώσεις", μετά τη θύελλα αντιδράσεων εκ μέρους της αντιπολίτευσης.

Όπως είπε ο προτείνοντας βουλευτής Δημήτρης Δημητριάδης, η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας δεν περιγράφει επ' ακριβώς το πνεύμα της παρέμβασης και ως εκ τούτου η τελευταία θα πρέπει να αποσυρθεί. 

Η τροπολογία με τον τρόπο που ήταν γραμμένη, έδινε σε πολλούς την αίσθηση πως θα μπορούσε σε επιχείρηση που εξαγοράζει δημόσια περιουσία (πχ ΟΛΠ) να μην έρθει αντιμέτωπη με καταλογισμό ποινών σε περίπτωση λαθρεμπορίου

Κατά τη συζήτηση υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, με πρώτη τη βουλευτή του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία τόνισε ότι «μπορεί η κυβέρνηση να παρουσιάζεται σαν θεματοφύλακας του Συντάγματος αλλά το καταπατά βάναυσα», ζητώντας την απόσυρση των τροπολογιών και την τήρηση του Συντάγματος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης μίλησε για κατάπτυστες και απαράδεκτες ρυθμίσεις, Όπως είπε, η τροπολογία που έγινε αποδεκτή από αναρμόδιο υπουργός αλλάζει τον τελωνιακό κώδικα. Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γιάννης Βρούτσης, που προειδοποίησε μάλιστα πως θα καταθέσει πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία.

«Πρόκειται για άθλιο τρόπο νομοθέτησης που αθωώνει τις εταιρίες λαθρεμπορίας», σημείωσε ο ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου με τον Οδ. Κωνσταντινόπουλο να χαρακτηρίζει τη τροπολογία φωτογραφική. 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι, οποίος ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας αν δεν υπάρξουν εξηγήσεις για το σε ποιους αφορά.

Στην προσπάθειά του να δώσει εξηγήσεις ο υπουργός Υποδομών, Χρ. Σπίρτζης, υποστήριξε πως ως υπουργός εκπροσωπεί τη κυβέρνηση , ανεξάρτητα από την απουσία του κ. Τσακαλώτου, ενώ σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν νομοθετεί με φωτογραφικές διατάξεις.

Από κει και πέρα, στο νομοσχέδιο για την κύρωση συμφωνίας με την Μολδαβία, υπήρξε βροχή βουλευτικών τροπολογιών (13 συνολικά) από τις οποίες έγιναν αποδεκτές τουλάχιστον έξι.