Εντάξει, μπορεί να μην είναι «οι δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο», πάντως οι επόμενες δέκα ημέρες (ως την 22α Απριλίου) θα είναι καθοριστικές για την τύχη του ελληνικού ζητήματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ευστάθεια του ευρωπαϊκού σκάφους. 

Σε αυτές τις δέκα ημέρες θα ζήσουμε την κορύφωση της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Και άρα, των εκατέρωθεν εκβιασμών, πιέσεων, κινήσεων υψηλού ρίσκου. Με το μάθημα –πάθημα του περασμένου καλοκαιριού πάντα πολύ φρέσκο, η ελληνική κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να μην διαπραγματευθεί και πάλι, όπως και τότε, με την πλάτη στον τοίχο, άρα τώρα είναι η στιγμή για τη μεγάλη διαπραγμάτευση

Σε αυτές τις δέκα ημέρες, η Αθήνα  θα επιχειρήσει να υπογραμμίσει ό,τι την συνδέει με τις άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Εξ ου και οι πρωτοβουλίες σε Παρίσι, Στρασβούργο, πιθανότατα Βρυξέλλες και όπου αλλού χρειαστεί (πρωτοβουλίες για τις οποίες εγκαίρως σας είχε ενημερώσει το newpost.gr.). 

Με στόχο, όπως μας έλεγε κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος που συμμετέχει στο σχεδιασμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του πρωθυπουργού, να προκύψουν κάποιες δηλώσεις ή και κινήσεις, που θα υποστηρίξουν την Ελλάδα σε αυτές τις, ιδιαίτερα πιεστικές όπως προοιωνίζονται, δέκα ημέρες. Θα προκύψουν; Ίδωμεν... 

Καθώς όμως στα δύσκολα φαίνονται οι... φίλοι, αυτό το νέο γύρο επαφών ο Αλέξης Τσίπρας θα τον ξεκινήσει από την «καταφυγή» του. Τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ

Ταυτόχρονα, βέβαια, όπως φάνηκε και από όσα δήλωσε χθες το οικονομικό επιτελείο, σε αυτές τις δέκα ημέρες η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πιέσει ακόμη περισσότερο, με την κατάθεση των δύο νομοσχεδίων (φορολογικό –ασφαλιστικό). «Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυρίαρχη, σε αυτήν εναπόκειται πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι του Μνημονίου», ήταν η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, που επιστεγάζει την επιχείρηση σκλήρυνσης εκ μέρους της Αθήνας. 

Καθώς όμως οι δανειστές μας κάνουν ήδη λόγο, στις πρώτες τους αντιδράσεις, για «μονομερή ενέργεια», υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή δίνει μια χαρακτηριστική απάντηση μέσω του newpost.gr.:

«Μονομερές είναι μόνο ό,τι είναι εκτός της συμφωνίας του καλοκαιριού». 

Η ίδια πηγή θεωρεί ότι στα νούμερα η συμφωνία δεν είναι μακριά («στο τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι τα έχουμε βρει», ήταν η ατάκα του συνομιλητή μας), ως εκ τούτου το πρόβλημα εντοπίζεται στην πολιτική κατάληξη και συμφωνία. (Γι’ αυτό, λοιπόν, και η περιοδεία Τσίπρα στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων).

Εντύπωση, τέλος, προκαλεί το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου άκουσε με ενδιαφέρον, θετικά επί λέξει, τη χθεσινή δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το σημείο εκείνο ιδίως, που λέει το... αυτονόητο για εκείνον. Πρώτα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μετά το χρέος (αν και ο Γερμανός υπουργός έχει βάλει στη φράση του διάφορους... αστερίσκους, του τύπου ότι πρέπει να διαπιστωθεί προηγουμένως αν είναι αναγκαίο να γίνει κάτι για τη βιωσιμότητα του χρέους). Και ακούστηκε θετικά, γιατί, όπως εκτιμούν στο πρωθυπουργικό επιτελείο, μπορεί να λειτουργήσει υποβοηθητικά στο εδώ και τώρα κλείσιμο της αξιολόγησης.