Η χθεσινή επίθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στο ΔΝΤ και η ανακοίνωση ότι θα κατατεθούν μονομερώς από το Μαξίμου, τα δύο νομοσχέδια για ασφαλιστικό και φορολογικό, αύξησαν την ανησυχία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπου πλέον βλέπουν μπροστά τους ξεκάθαρα δύο σενάρια, τα οποία ωστόσο έχουν ένα κοινό παρονομαστή.

Το κοινό στοιχείο, σύμφωνα με τα στελέχη της ΝΔ, είναι ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει ένα σκηνικό, ίδιο με αυτό του περσινού καλοκαιριού, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε νέα καταστρεπτικά αποτελέσματα. Στο πλαίσιο αυτό, το πρώτο σενάριο για την κυβερνητική στόχευση, είναι σύμφωνα με τη Συγγρού, η δραματοποίηση της διαπραγμάτευσης, ώστε η χώρα να φτάσει στο παρά ένα, για να στηθούν πολιτικοί εκβιασμοί προς όλο το όλο φάσμα.

«Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Ό,τι εισιτήρια κόψανε στην περσινή παράσταση, κόψανε», σημείωνε στο newpost.gr, κορυφαίο στέλεχος του γαλάζιου επικοινωνιακού επιτελείου. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, ο κ. Τσίπρας δείχνει ως εχθρό το ΔΝΤ και καταγγέλλοντας για να έχει άλλοθι στο εσωτερικό, φτάνει στη Βουλή και ψηφίζει τελικά τα μέτρα. Το ερώτημα είναι, λένε από τη ΝΔ, αν θα τα εφαρμόσει στη συνέχεια ή αν θα προσφύγει στις κάλπες για να τα χειριστεί η επόμενη κυβέρνηση.

Η προσφυγή στις κάλπες, άμεσα, όμως, είναι το δεύτερο σενάριο που στη Νέα Δημοκρατία, θεωρούν ότι μελετά το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου ο κ. Τσίπρας να δραπετεύσει, όπως λένε, πριν την ψήφιση των μέτρων, για να τα χρεώσει στον επόμενο και ο ίδιος να διασωθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση, με ένα αξιοπρεπές ποσοστό που μπορεί να κινείται μεταξύ 15-20%.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρεί σίγουρη την επικράτηση του κόμματός του, όποτε και αν γίνουν εκλογές, μήνυμα που φρόντισε να στείλει και προς τα έξω με τη συνέντευξή του στο CNN International, προκειμένου να δηλώσει ότι η ΝΔ είναι ισχυρή. Παράλληλα, μέσω του διεθνούς τηλεοπτικού δικτύου, έδωσε και το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνησή του, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα εφαρμόσει μίγμα υψηλών φόρων, αλλά θα προχωρήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.

Σε κάθε περίπτωση από τη ΝΔ σημειώνουν πως αν η χώρα βρεθεί στο ίδιο σημείο με τη διαπραγμάτευση του 2015 και προκύψει μία ψηφοφορία στη Βουλή όπου η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να περάσει μόνη της τα μέτρα, οι ίδιοι δεν πρόκειται να παίξουν το παιχνίδι της κυβέρνησης.

«Οι δημοκρατίες δεν κυβερνώνται με δύο διαφορετικές πλειοψηφίες: Μία πλειοψηφία που αφορά τις πολύ δύσκολες αποφάσεις -εκεί χρειάζεται η στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης- και μία άλλη πλειοψηφία, η βολική πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος και του συντρόφου τους από τα δεξιά, του κ. Καμμένου, θα ψηφίζει τα μέτρα εκείνα που τους επιτρέπει να κάνουν πολιτικές και κομματικές επενδύσεις», σημείωνε στο newpost.gr, στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη.