Ως μία προσπάθεια να επισπευσθεί το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης παρουσιάζουν κυβερνητικές πηγές την πρόθεση να κατατεθούν τα δύο νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, στον απόηχο του μηνύματος της Κομισιόν ότι προαπαιτούμενο για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες είναι η επίτευξη της συμφωνίας.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου σημείωναν ότι τα δύο νομοσχέδια «κινούνται αυστηρά στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου και στο έδαφος που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα, από την διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς».

Απαντώντας εμμέσως στις αιχμές της Κομισιόν, από την κυβέρνηση σημειώνουν πως τα νομοσχέδια «είναι ανοιχτά σε παρατηρήσεις και αλλαγές που θα προκύψουν τόσο από την δημόσια διαβούλευση, όσο και από τις περεταίρω συζητήσεις από τους θεσμούς, έως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Οι ίδιες πηγές εξαπέλυσαν πυρά κατά της ΝΔ, τονίζοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πανικοβάλλεται με την προοπτική της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και προσπαθεί να την τορπιλίσει επιδιώκοντας την αποσταθεροποίηση της χώρας και της οικονομίας. Ενώ, παράλληλα, καταγγέλλει εκ προοιμίου τα μέτρα, τα οποία απορρέουν από μια συμφωνία, που η ίδια έχει ψηφίσει. Και, μάλιστα, όταν η ίδια είχε δεσμευτεί σε 20 δισ. περισσότερα».

Σε αυτό το πλαίσιο, από την κυβέρνηση υπογράμμιζαν ότι αντί η ΝΔ «να παίζει κλεφτοπόλεμο εκ του ασφαλούς, επιδιώκοντας πολιτικό όφελος από κάθε εξέλιξη, οφείλει να πει ευθέως στον ελληνικό λαό:

  • Αν επιθυμεί να κλείσει ή όχι η αξιολόγηση.
  • Αν θεωρεί ότι τα μέτρα που προωθούνται από την συμφωνία – και τα οποία διασφαλίζουν την προστασία των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων – είναι άδικα και αν έχει ένα διαφορετικό μείγμα μέτρων να προτείνει.
  • Η ΝΔ μιλάει για περικοπή δαπανών και καταγγέλλει νέους φόρους. Να εξηγήσει: για ποιες δαπάνες μιλάει; Μισθούς, συντάξεις και κοινωνικό κράτος; Διαφωνεί με το ότι το νέο φορολογικό σύστημα επιβαρύνει τα υψηλά εισοδήματα με κλιμακωτή αύξηση;

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν τόνισε νωρίτερα δια του εκπροσώπου Αλεξάντερ Βίντερστάιν ότι η συμφωνία με τους Θεσμούς για την αξιολόγηση, είναι προαπαιτούμενο για να τεθούν σε εφαρμογή τα νομοσχέδια τα οποία προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση