Με έκτακτα αυστηρά διαβήματα και αυστηρά μηνύματα απαντά το υπουργείο Εξωτερικών προς την Τουρκία, σε συνέχεια των νέων προκλήσεων και υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διπλωματικές πηγές. Σκληρή απάντηση για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος χαρακτήρισε πάρα πολύ σοβαρό το θέμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, σήμερα το πρωί, ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, F-16, εισήλθε στις 08:33 στο FIR Αθηνών μεταξύ ν. Λέσβου και ν. Χίου και πραγματοποίησε τις ακόλουθες υπερπτήσεις:

  • την 08:33, άνωθεν ν. Οινουσσών, στα 5.500 πόδια 
  • την 08:44, άνωθεν ν. Οινουσσών, στα 22.500 πόδια 
  • την 08:54, άνωθεν ν. Οινουσσών, στα 25.500 πόδια 
  • την 09:12, άνωθεν ν. Παναγιά, στα 30.000 πόδια
  • την 09:24 άνωθεν ν. Παναγιά στα 30.000 πόδια
  • την 09:30 άνωθεν ν. Παναγιά στα 26.000 πόδια

Ο ανωτέρω σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 09:31 βορείως ν. Χίου.

Μιλώντας στον Real fm, o υπουργός Άμυνας τόνισε ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας τις τελευταίες μέρες είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Έχουμε υπερπτήσεις πάνω από τη Λέσβο, για την οποία δήθεν ζήτήσαν συγγνώμη οι Τούρκοι. Δεν υπάρχουν συγγνώμες για παραβίαση εναερίου χώρου.

«Και σήμερα», πρόσθεσε, «είχαμε αερομαχίες πάνω από τις Οινούσσες. Είναι η τρίτη μέρα που τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον εναέριο χώρο. Με το υπουργείο Εξωτερικών αυτή τη στιγμή έχουμε πάρει μέτρα. Από τη μεριά του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ό, τι περνάει αναχαιτίζεται. Από τη μεριά του υπουργείου Εξωτερικών και με τον πρωθυπουργό προχωρούμε άμεσα τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν με την προκλητική στάση της Τουρκίας αυτές τις τρεις μέρες».

Ο ίδιος επισήμανε πως:

 Όλες οι παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου έχουν με τον αυστηρότερο τρόπο καταγγελθεί και στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και σε στρατιωτικό επίπεδο. Τώρα, παίρνονται οι πολιτικές πρωτοβουλίες» και συμπλήρωσε ότι «έχει ενημερωθεί ακόμα και σε πολύ υψηλό επίπεδο ο αμερικανικός παράγοντας».

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης, αναφέρθηκε στις υπερπτήσεις λέγοντας:

Έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε τις υπερπτήσεις, ωστόσο πρόκειται για μια δύσκολη μέρα για τη Πολεμική Αεροπορία.