Προσφορές που θα φέρουν «τεράστιες επενδύσεις», αποκάλυψε ότι έχει στα χέρια του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Μιλώντας στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου με θέμα «η Ελλάδα στο Eπίκεντρο Γεωπολιτικών και Μεταναστευτικών Εξελίξεων - Η ασφάλεια στη Ν.Α. Ευρώπη», που συνδιοργανώνουν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Συμεών Γ. Τσομώκος Α.Ε, ο κ. Καμμένος επεσήμανε πως το υπουργείο μελετά ως τρόπους εξεύρεσης εσόδων, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων που δεν χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή, μέσα από μακροχρόνια ενοικίαση της.

Η ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων ανέρχεται σε 37 δισ. ευρώ και έχει ορισθεί το 5% επί της αντικειμενικής αξίας ως ετήσιο ενοίκιο όλων των ιδιοκτησιών των τεσσάρων ταμείων τους.

Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε σε δύο προτάσεις για την αξιοποίηση της έκτασης στις Φλέβες:

  • Η πρώτη πρόταση είναι από το Άμπου Ντάμπι για ενοίκιο 100 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα πηγαίνουν στον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού και τη δημιουργία ενός resort 22.000 θέσεων, μέσα από μία επένδυση ύψους 3,6 δισ. ευρώ.
  • Η δεύτερη πρόταση έρχεται από το Ισραήλ για δημιουργία ενός «Silicon Island», δηλαδή ενός πρότυπου κέντρου έρευνας και τεχνολογίας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες η συμφωνία με τους θεσμούς και να ξεκινήσει η συζήτηση για την επιμήκυνση του χρέους.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε μια πρώτη συζήτηση που έκανε και με τους ομογενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αλλά και με χώρες με τις οποίες αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ στενή συνεργασία, με το Ισραήλ, με χώρες της Μέσης Ανατολής - ιδίως το Άμπου Ντάμπι - και την Αίγυπτο, «έχουμε προσφορές που θα φέρουν τεράστιες επενδύσεις στη χώρα». ​

Περαιτέρω, ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγών σε όλες τις συνιστώσες της εθνικής ασφάλειας και όχι μόνο σε στρατιωτικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στο οποίο θα συμμετέχουν οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας , ο αρχηγός της ΕΥΠ, ο αρχηγός της υπό σύσταση Υπηρεσίας Πληροφοριών των Ενόπλων Δυνάμεων, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Ασφάλειας «και παράλληλα, να προΐσταται ο πρωθυπουργός με έναν σύμβουλο ασφαλείας, (κατά το πρότυπο των ΗΠΑ), που θα είναι ο κεντρικός συντονιστής και έναν αναπληρωτή σύμβουλο ασφαλείας ο οποίος δεν θα αλλάζει ανάλογα με την εκάστοτε κυβέρνηση».