Πυρά κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στη Washington Post, εκτιμώντας πως ο κυβερνητικός συνασπισμός μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή.

Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως θα εφαρμόσει αρκετές από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ζητάει το ΔΝΤ και αναφέρει ειδικότερα για τις ιδιωτικοποιήσεις ότι θα ακολουθήσει μία επιθετική πολιτική. «Υπάρχουν πολλά περιουσιακά στοιχεία να πουληθούν σε λογικές τιμές», τονίζει χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι «εάν θέλουμε να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις θα πρέπει να πουλήσουμε κρατικά περιουσιακά στοιχεία»…

Παράλληλα αναγνωρίζει την ανάγκη να υπάρξουν παρεμβάσεις στο θέμα του χρέους, αν και όπως λέει «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες, ίσως και περισσότερο από την αναδιάρθρωση του χρέους». Σε αυτό το πλαίσιο εξαπολύει επίθεση στον πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «ποτέ του δεν ήθελε να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις» και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μεγάλη ζημιά στη χώρα:

Κατ αρχάς επέστρεψε η οικονομία σε ύφεση. Είμαστε η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που επιβλήθηκαν capital controls και οι τράπεζές μας έκλεισαν για τρεις εβδομάδες.

Αναφερόμενος στη φυγή κεφαλαίων πριν τους κεφαλαιακούς ελέγχους, την αποδίδει στο γεγονός ότι «δεν επετεύχθη συμφωνία με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους όταν είχαμε την ευκαιρία. Η διαπραγμάτευση ήταν φιάσκο. Έχει ευθύνες [σ.σ. η κυβέρνηση] για τις τράπεζες, και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ανακάμψεις. Υπάρχει ένα επίπεδο ανικανότητας που επιδεικνύει αυτή η κυβέρνηση η οποία είναι παράλογη σε όλα τα μέτωπα, ιδίως στο μεταναστευτικό πρόβλημα».

Ειδικότερα για αυτό, τονίζει πως η λύση δεν είναι εύκολη, κλιμακώνοντας τα πυρά του κατά του πρωθυπουργού. «Αλλά η κυβέρνηση δεν ήταν καν ικανή για να δημιουργήσει τους καταυλισμούς για τους 50.000 ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν στη χώρα. Αυτή η κυβέρνηση έχει μηδενική εμπειρία. Είναι όλοι τους αριστεριστές που αισθάνονται άνετα πίνοντας τον καφέ τους, ονειρεμένοι την επανάσταση. Ο Τσίπρας παραβίασε τον ελληνικό λαό. Είπε ψέματα στους αριστερούς, στους δεξιούς και τους κεντρώους για να ανέβει στην εξουσία. Υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες και δυστυχώς ο ελληνικός λαός τον πίστεψε».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τονίζει πως η Ελλάδα «έχει ανάγκη μία σοβαρή και ανταγωνιστική κυβέρνηση με ικανούς ανθρώπους σε κορυφαίες θέσεις. Νομίζω ότι εάν κάνουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, η οικονομία θα αναπτυχθεί ξανά, θα δημιουργήσουμε δουλειές και θα σταματήσουμε τους νέους ανθρώπους που φεύγουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά».

Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως πέρασε 10 χρόνια δουλεύοντας στον ιδιωτικό τομέα. «Δεν ήμουν σίγουρος μέχρι σχετικά αργά ότι ήθελα να ασχοληθώ με την πολιτική. Αποφάσισα να κατέλθω υποψήφιος το 2004».

Ως προς τον χρόνο των εκλογών εκτιμάει πως η παρούσα κυβέρνηση δεν θα διαρκέσει πολύ, και τονίζει πως θα μπορούσε να διαλυθεί ανά πάσα στιγμή. «Ζητάω εκλογές γιατί πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε μία πολύ καλύτερη κυβέρνηση από την τωρινή» σημειώνει.

«Ο Τσίπρας προσπαθεί να ελέγξει τα ΜΜΕ, το οποίο δεν μπορούμε να ανεχτούμε» τονίζει στη συνέχεια και εξηγεί:

Έχουμε μία ανεξάρτητη αρχή που είναι υπεύθυνη για τις άδειες των ΜΜΕ και τη ρύθμισή τους. Πήρε από αυτή την αρχή την αρμοδιότητα και την έδωσε στον καλύτερό του φίλο, ο οποίος είναι και υπουργός αρμόδιος για τα ΜΜΕ. Αποφάσισαν να δώσουν  τέσσερις τηλεοπτικές άδειες [αντί για οκτώ], Αυτό είναι ένας βολικός τρόπος για να ελέγξουν τα ΜΜΕ.

Στη συνέχεια, ο συντάκτης ρωτάει τον πρόεδρο της ΝΔ εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να κλείσει τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς. «Εάν δεν λάβουν άδεια, θα πρέπει να κλείσουν. Επίσης [ο κ. Τσίπρας] παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη, έχοντας έναν υπουργό που καλεί δικαστές και τους ρωτάει τι κάνουν για τη χ, ψ, υπόθεση. Ένας από τους λόγους που ζητάω εκλογές είναι η αποσάθρωση που λαμβάνει χώρα στους δημοκρατικούς μας θεσμούς», καταλήγει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.