current views are: 5

13 Απριλίου 2016
Δημοσίευση16:43

Μήνυμα Αβραμόπουλου στην ΕΕ για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων

Μήνυμα προς τα κράτη – μέλη της ΕΕ για τήρηση των συμφωνηθέντων σχετικά με τη μετεγκατάσταση των προσφύγων έστειλε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, σημειώνοντας ότι το 70% των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα είναι επιλέξιμοι για μετεγκατάσταση.

Δημοσίευση 16:43’

Μήνυμα προς τα κράτη – μέλη της ΕΕ για τήρηση των συμφωνηθέντων σχετικά με τη μετεγκατάσταση των προσφύγων έστειλε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, σημειώνοντας ότι το 70% των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα είναι επιλέξιμοι για μετεγκατάσταση.

Μήνυμα προς τα κράτη – μέλη της ΕΕ για τήρηση των συμφωνηθέντων σχετικά με τη μετεγκατάσταση των προσφύγων έστειλε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, σημειώνοντας ότι το 70% των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα είναι επιλέξιμοι για μετεγκατάσταση.

Όπως επισήμανε, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη και τον Πειραιά, πριν από τις 20 Μαρτίου.

Ειδικά για την Ελλάδα ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει επόμενη εβδομάδα την έκθεσή της για την πορεία της υλοποίησης όλων των πτυχών της συμφωνίας για το προσφυγικό και τόνισε ότι  κάνει τα πάντα για να στηρίξει την Ελλάδα στην επέκταση των ικανοτήτων υποδοχής και στη διασφάλιση των ευάλωτων ομάδων όπως είναι οι γυναίκες και τα παιδιά.

Παράλληλα, υπογράμμισε για μια ακόμη φορά ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα η δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ» είπε ο έλληνας επίτροπος και επανέλαβε τη θέση ότι πρέπει να ενισχυθούν οι νόμιμες οδοί ώστε οι άνθρωποι να μην χρειάζεται να καταφύγουν σε παράνομες διαδρομές.

Ακόμη σημείωσε ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Είναι αλήθεια ότι η Τουρκία εξετάζει αυτή τη συνεργασία ως καταλύτη για την Ευρωπαϊκή της προοπτική» δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος τονίζοντας όμως πως «αυτό το νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως παραχώρηση της Ευρώπης στις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας».

Αντίθετα, όπως είπε, πρέπει να ερμηνεύεται ως μια προσέγγιση της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά πρότυπα σε όλα τα θέματα, όπως είναι οι δημοκρατικές αξίες, οι κανόνες δικαίου, η ελευθερία της έκφρασης, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

«Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να έχει μια δημοκρατική και σταθερή Τουρκία ως γείτονα χώρα και είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να έχει την ΕΕ ως σταθερό συμπαραστάτη και συνεργάτη. Η προσφυγική κρίση μας έφερε πιο κοντά σε ένα πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης. Μένει να αποδειχθεί ότι αυτά που συζητήσαμε θα εφαρμοστούν» τόνισε ξεκαθαρίζοντας πως η ΕΕ θα ελέγχει την εφαρμογή της συμφωνίας αυτής σε κάθε βήμα της ώστε να είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο.

«Η Ευρώπη-Φρούριο δεν είναι ούτε επιθυμητή ούτε εφικτή» ανέφερε ακόμη και ο κ. Αβραμόπουλος και έκανε λόγο για ηθική αλλά και νομική ευθύνη να προσφέρει η Ευρώπη ένα ασφαλές καταφύγιο σε όσους το έχουν ανάγκη.


σχετικα αρθρα