Σαφέστατη είναι η ενόχληση του Βερολίνου για την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει τα νομοσχέδια για το φορολογικό και το ασφαλιστικό την ερχόμενη εβδομάδα χωρίς να υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές.

Σε αυτό το πλαίσιο, κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο, τις οποίες επικαλείται ο ανταποκριτής του MEGA Παντελής Βαλασόπουλος, αναφέρουν σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, πως η ελληνική κυβέρνηση κινείται σε λάθος κατεύθυνση, και ότι «δεν πρέπει να αναλώνεται σε τακτικισμούς». Οι ίδιοι κύκλοι μάλιστα τοποθετούμενοι επί των σεναρίων για πολιτική διαπραγμάτευση ώστε να κλείσει η αξιολόγηση απαντούσαν με το μονολεκτικό «no way» (σε καμία περίπτωση). «Αυτό που προέχει είναι να κλείσει η αξιολόγηση, όπως συμφωνήσαμε στο παρελθόν», τόνιζαν.

Η εν λόγω διαρροή έρχεται σε συνέχεια της «φιλικής υπενθύμισης» προς την Αθήνα του εκπροσώπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες δεν βοηθούν.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν η κατάθεση νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό από την ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χαρακτηριστεί «μονομερής ενέργεια», ο κ.Γιέγκερ σημείωσε:

Ο καθένας που συμμετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις πρέπει να ξέρει από μόνος του πώς προωθεί τα συμφέροντά του καλύτερα, αν αυτό είναι επιδέξιο ή όχι - δεν μπορώ να το κρίνω εγώ αυτό. Θέλω μόνο, πολύ φιλικά, να υπενθυμίσω ότι υπάρχουν συμφωνίες, είναι ξεκάθαρες και ότι δεν βρισκόμαστε για πρώτη φορά σε αξιολόγηση προγράμματος με την Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πάντως, άφησε να εννοηθεί ότι δεν ήταν κάτι που δεν περίμενε η γερμανική πλευρά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «γνωριζόμαστε ήδη καιρό». Σχολιάζοντας την πρόθεση η κυβέρνηση να καταθέσει τα νομοθετήματα, είπε:

Αυτό σημαίνει ότι η μία ή η άλλη κίνηση δεν έρχεται εντελώς ως έκπληξη -γνωριζόμαστε ήδη καιρό. Αλλά όλα αυτά δεν βοηθούν. Στο τέλος είναι απαραίτητη μια σωστά ολοκληρωμένη αξιολόγηση προγράμματος και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει τώρα να εργαστούμε.

Παράλληλά, απέρριψε τις ελπίδες ή τις προθέσεις ορισμένων για πολιτική λύση στο ζήτημα της ελληνικής αξιολόγησης, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει μόνο μία λύση και είναι αυτή που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα ήταν εφικτή μια πολιτική λύση στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές.

«Κάναμε μια συμφωνία με την Ελλάδα, αυτή έχει καταγραφεί στο πλαίσιο ενός προγράμματος, και εκεί έχει καταγραφεί ότι πρέπει να γίνει μια πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Αυτή "τρέχει" αυτή τη στιγμή, πρέπει να ολοκληρωθεί και θα τηρήσουμε αυστηρά αυτή τη διαδικασία, και κατά τα άλλα δεν υπάρχουν πολλά να ειπωθούν σχετικά», δήλωσε ο κ. Γιέγκερ.