Την παλιά μαοϊκή ...συνταγή, ξεκινάς από την περιφέρεια για να κατακτήσεις το κέντρο, φαίνεται πως ακολουθεί τα τελευταία 24ωρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη νέα φάση της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Ξεκινά, έτσι, από τους γνωστούς φίλους της Ελλάδας, Φρανσουά Ολάντ και Μάρτιν Σουλτς, που προέρχονται έτσι κι αλλιώς από τον όμορο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Για να καταλήξει στις πιο δύσκολες ...πίστες του διαλόγου με την Άνγκελα Μέρκελ, τέλος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το μήνυμα που έστελναν χθες από τα Ηλύσια Πεδία οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ήταν εξαιρετικά θετικό -μέχρι και την... παραβίαση του Προεδρικού πρωτοκόλλου από τον Φρανσουά Ολάντ που κατέβηκε ως την πόρτα του αυτοκινήτου που μετέφερε τον Έλληνα πρωθυπουργό, παρατήρησε κάποιος.

Αλλά και επί της ουσίας, ο Γάλλος Πρόεδρος εμφανίζεται από τις ελληνικές κυβερνητικές πηγές να κατανοεί πλήρως τις θέσεις του συνομιλητή του και να διατυπώνει τη θέση ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τη συμφωνία, συνεπώς την άλλη εβδομάδα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση.

Ακολουθεί, σήμερα, το δεύτερο ραντεβού του Αλ. Τσίπρα με τον ομοϊδεάτη του Φρ. Ολάντ, Μάρτιν Σουλτς. Ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει προβεί, ιδίως το τελευταίο διάστημα, σε ενέργειες που βοηθούν το ελληνικό ζήτημα. Για τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι κρίσιμο, συν τοις άλλοις, να έχει συμμάχους πέραν την Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Μια πολιτική διαχωριστική γραμμή που επαναβεβαιώθηκε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όταν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ επιτέθηκε κατά της χώρας μας και προσωπικώς κατά του πρωθυπουργού –θέση που μάλλον φέρνει σε δύσκολη θέση τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σχολίαζε αργότερα στέλεχος της κυβέρνησης Τσίπρα. Επίθεση όμως που δέχθηκε τα ομαδικά απαντητικά πυρά από το σύνολο της Κεντροαριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και συγκεκριμένα από τον Τζιάνι Πιτέλα των Σοσιαλιστών, τον Φίλιπ Λάμπερτς των Πρασίνων,  την Γκάμπι Τσίμερ, και φυσικά τον Δημήτρη Παπαδημούλη από την Αριστερά.

Παράλληλα πάντως, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναζητήσει συμμάχους και πέραν των όμορων πολιτικά χώρων. Είναι δεδομένο, έτσι, ότι η Κομισιόν διατυπώνει φιλελληνικές θέσεις το τελευταίο κυρίως, διάστημα, ενώ μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε από το Μέγαρο Μαξίμου η δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, ότι υπάρχουν, πράγματι, ελπίδες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως τα τέλη του μήνα.

Αυτές είναι οι κινήσεις της Αθήνας στην (ευρωπαϊκή) περιφέρεια εν αναμονή της μεγάλης αντιπαράθεσης με τις δύο ισχυρές κυρίες. Εδώ πάντως θα πρέπει, Βερολίνο και ΔΝΤ, να διευθετήσουν και τις μεταξύ τους σχέσεις, πώς, με άλλα λόγια, το Ταμείο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς ισχυρή παρέμβαση στο χρέος, όπως θα ήθελε η γερμανική κυβέρνηση.

Στην Αθήνα ξέρουν πολύ καλά, εν κατακλείδι, ότι είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να μην επαναληφθεί η περσινή καλοκαιρινή εμπειρία...