Απόλυτη ικανοποίηση επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν χθες ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, χθες στο Παρίσι, πρώτο σταθμό της μίνι ευρωπαϊκής περιοδείας του. 

Η συνάντηση διήρκησε σχεδόν μία ώρα και μέσα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε διεξοδικά τις ελληνικές θέσεις στον Γάλλο Πρόεδρο, που φάνηκε να δείχνει κατανόηση για τον εκνευρισμό που υπάρχει στην Αθήνα εξαιτίας της στάσης του ΔΝΤ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την κοινή της εκτίμηση πως η χώρα μας εφαρμόζει πλήρως την συμφωνία του καλοκαιριού και συμφώνησαν πως είναι επιτακτική ανάγκη η συμφωνία να κλείσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα. 

Η αλληλεγγύη του Φρανσουά Ολάντ έρχεται σε ένα κομβικό για την πορεία της διαπραγμάτευσης σημείο, παραμονή της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας όπου το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να εξεταστεί διεξοδικά, χωρίς όμως να υπάρχουν προσδοκίες ότι θα προκύψει λύση από την άλλη όχθη του Ατλαντικού. Παράλληλα, η γαλλική στήριξη των ελληνικών θέσεων δίνει ανάσα στην κυβέρνηση, την στιγμή που όλοι οι Θεσμοί -άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο- εξέφρασαν τη δυσφορία τους για την απόφαση της Αθήνας να προαναγγείλει νομοθετικές πρωτοβουλίες σε ζητήματα που ακόμα δεν έχει επέλθει συμφωνία, γεγονός που εκτιμά θετικά το Μέγαρο Μαξίμου. 

Την ίδια στήριξη αναμένεται να διεκδικήσει σήμερα ο Πρωθυπουργός και από τον Μάρτιν Σουλτς. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει παίξει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στους Θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, η Αθήνα προσδοκά από τον ευρωπαίο αξιωματούχο να στηρίξει τις ελληνικές θέσεις και στην γερμανική κυβέρνηση, μιας και ο ίδιος είναι κορυφαίο στέλεχος του κυβερνητικού εταίρου της Άνγκελα Μέρκελ, του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών. 

Η κυβέρνηση προσδοκά πως οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα θα καταφέρουν να πείσουν τους Ευρωπαίους πως η διαπραγμάτευση θα πρέπει να ξεκολλήσει άμεσα, οι ακραίοι γραφειοκράτες του ΔΝΤ θα πρέπει να απομονωθούν και να οδηγηθούμε στο κλείσιμο της αξιολόγησης, γεγονός που έχει θετικές επιπτώσεις για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.