Την πλήρη ταύτιση με τη δήλωση του πρωθυπουργού για διπλή Ανάσταση φέτος εξέφρασε σε συνέντευξή του στο Newpost ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ

Ο κ. Κουίκ επισήμανε πως εαν δεν υπήρχε το ΔΝΤ η διαπραγμάτευση θα είχε κλείσε εδώ και ένα μήνα και τόνισε πως η Ελλάδα είναι θύμα μπούλινγκ. 

Αναλυτικά η συνέντευξη: 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο Πρωθυπουργός πραγματοποιεί μίνι - περιοδεία σε Παρίσι, Στρασβούργο και Βρυξέλλες. Άλλοι τον εμφανίζουν ως ικέτη. Άλλοι ως απελπισμένο να βρει κάπου στήριγμα λόγω αδιεξόδου και διακοπής των διαπραγματεύσεων...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μισό λεπτό, παρακαλώ.  Για ποιο αδιέξοδο μιλάνε κάποιοι; Και για ποια διακοπή, που όλοι ξέραμε ότι έπρεπε να γίνει λόγω της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ;

Αν δεν υπήρχε η Σύνοδος στη μέση, οι συζητήσεις στο Χίλτον θα συνεχιζόντουσαν μέχρι την πλήρη κατάληξη της συμφωνίας. Απόδειξη οτι το κουαρτέτο θα επανέλθει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Και σε ότι αφορά το «αδιέξοδο»: Με τους Ευρωπαίους τα έχουμε συμφωνήσει πλήρως. Το αγκάθι παραμένει το ΔΝΤ, το οποίο επί της ουσίας αντιπαλεύεται - με άξονα το χρέος - την Ευρώπη και η Ελλάδα ειναι στη μέση του «καυγά», υφιστάμενη ένα μπούλινγκ απο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που δέν έχει όρια.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Και τι θα κερδίσει ο κ.Τσίπρας από αυτό το ταξίδι του;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο Πρωθυπουργός της πατρίδας μας - για να απαντήσω - στο αρχικό σας ερώτημα, δεν περιοδεύει ουτε ως ικέτης ουτε ως απελπισμένος. Έχει όλα τα δίκια με το μέρος του ως προς το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και την ΠΛΗΡΗ τήρηση των συμφωνηθέντων που ψήφισαν το καλοκαίρι 252 βουλευτές και ενημερώνει πρόσωπο με πρόσωπο όλους εκείνους που πρέπει, για να μην υπάρχουν παρερμηνείες ότι η Ελλάδα δεν πράττει αυτά που οφείλει. Πάντως όχι με τα χέρια κάτω, οπως οι προηγούμενοι, αλλά με σκληρές και τεκμηριωμένες διαπραγματεύσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δηλαδή είστε ικανοποιημένος από τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Απόλυτα. Και η ταύτιση του κ.Ολάντ με τα ελληνικα δίκαια, απέδειξε την αναγκαιότητα του ταξιδιού του Πρωθυπουργού. Σας παραπέμπω και στην ενημέρωση που έκανε ήδη η Κυβερνητική Εκπρόσωπος κα Όλγα Γεροβασίλη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, πάντα οι Γάλλοι ήταν πιό κοντά μας...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν θα διαφωνήσω. Αλλά τολμώ να πω ότι σε αυτή τη περίοδο των τελευταίων 10 - 11 μηνών, οι Γάλλοι συμπεριφέρονται όπως και στα τέλη της δεκαετίας του '70, όταν έβαζαν πλάτη για να μπούμε στην ΕΟΚ.

Τότε με Καραμανλή και Ντ Εστέν είχαμε το αναμφισβήτητο «Ελλάς - Γαλλία - Συμμαχία».

Το βιώνουμε και τώρα με Τσίπρα και Ολάντ.

Και μάλιστα αυτό το τρίπτυχο καθίσταται ακόμα πιό σημαντικό, λόγω της κρίσης που υφίσταται η Ελλάδα, σε ένα δύσκολο ευρωπαϊκό περιβάλλον (λόγω και του απειλούμενου BREXIT), με το προσφυγικό - μεταναστευτικό να ταλαιπωρεί επίσης την Ευρώπη και με το μεγαλύτερο βάρος να το σηκώνουμε εμείς...

Γι αυτό, σας λέω, ότι η συμμαχία της Γαλλίας σήμερα ειναι ακόμα πιό σπουδαία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τελικά, τι βλέπετε να γίνεται με τη διαπραγμάτευση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα ταυτιστώ με μία δήλωση που έκανε πριν λιγο καιρό ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ότι φέτος θα κάνουμε διπλή Ανάσταση. Κι αν δεν ήταν το ΔΝΤ να καταφεύγει σε μία ατελέσφορη καθυστέρηση, θα είχαμε τελειώσει τη διαπραγμάτευση από τον περασμένο μήνα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ναι, αλλά υπάρχει και ο εκνευρισμός των Θεσμών ότι η Κυβέρνησή σας φέρνει στη Βουλή δύο νομοσχέδια, φορολογικό - ασφαλιστικό, με διαδικασιες μονομερούς ενέργειας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Και τα δύο νομοσχέδια περιλαμβάνουν Ο,ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ συζητήθηκε μαζί τους στο Χίλτον, με βάση τα συμφωνηθέντα πέρυσι το καλοκαίρι. Και ειναι επίσης σαφές ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε τίποτα περισσότερο από αυτά τα συμφωνηθέντα. Πόσες φορές πρέπει να το πούμε επιτέλους;

Και μάλιστα, ο κ.Κατρούγκαλος αν δεν κάνω λάθος, είπε στη συνέντευξη Τύπου προχθές, ότι αν πρεπει να γίνουν κάποιες βελτιωτικές αλλαγές της τελευταίας στιγμής, βεβαίως και θα γίνουν.

Μέσα από το ελληνικό κοινοβούλιο στέλνουμε το μηνυμα ότι θέλουμε να τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα και να κλείσουμε την διαπραγμάτευση και τη πρώτη αξιολόγηση. Δεν θα μας σέρνουν κάποιοι σε μία απαράδεκτη καθυστέρηση. Πρέπει να ηρεμήσει η ελληνική αγορά. Δεν αντέχει άλλο αυτή την αβεβαιότητα που αυτοί οι κάποιοι συντηρούν χωρίς, τελικά, να οφελούνται οι ίδιοι.