current views are: 7

14 Απριλίου 2016
Δημοσίευση10:56

Handelsblatt: Η Ελλάδα απειλείται με χρεοκοπία τον Ιούλιο

Η ελληνική κρίση χρέους επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο, γράφει η εφημερίδα Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο «Ελληνικό δράμα, τέταρτη πράξη».

Δημοσίευση 10:56’

Η ελληνική κρίση χρέους επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο, γράφει η εφημερίδα Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο «Ελληνικό δράμα, τέταρτη πράξη».

Η ελληνική κρίση χρέους επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο, γράφει η εφημερίδα Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο «Ελληνικό δράμα, τέταρτη πράξη», ενώ από την πλευρά της η έγκριτη εφημερίδα FAZ, αναφέρεται στο προσφυγικό και στη δυσπιστία των Ελλήνων έναντι της Κομισιόν, ως προς την τήρηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. 

«Για μια ακόμα φορά εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας ένα παιχνίδι για γερά νεύρα. Αθήνα και δανειστές δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν και οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν» επισημαίνει το δημοσίευμα της Handelsblatt, τονίζοντας ότι, αν και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα, ο χρόνος πιέζει. 

Η εφημερίδα επαναφέρει το φάντασμα της χρεοκοπίας και τις δραματικές μνήμες του περσινού Ιουλίου, όταν επιβλήθηκαν τα capital controls και η Ελλάδα βρέθηκε εν μέσω εκβιασμών για έξοδο από την Ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα απειλείται με χρεοκοπία τον Ιούλιο. (…) Ωστόσο η κυβέρνηση Τσίπρα έχει να αντιμετωπίσει και την ισχνή πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού στην ελληνική βουλή. Σε ενδεχόμενες ψηφοφορίες για νέα λιτότητα και μεταρρυθμίσεις αρκεί μόνο τρεις βουλευτές να ψηφίσουν «όχι» για να υπάρξει μεγάλο πρόβλημα. Το τελευταίο που χρειάζονται τώρα Αθήνα και Ευρώπη είναι πρόωρες εκλογές και μια πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα. Διότι η χώρα δεν αγωνίζεται μόνο για να επιπλεύσει οικονομικά. Έχει να αντιμετωπίσει και την προσφυγική κρίση. Μια ενδεχόμενη κατάρρευση της Ελλάδας θα προκαλούσε “μια μεγάλη πολυδιάστατη κρίση στη νοτιοανατολική Ευρώπη“, προειδοποιεί διπλωμάτης μεγάλης χώρας-μέλους της ΕΕ» τονίζει η Handelsblatt.

«Βοήθεια για την Ελλάδα», επιγράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung άρθρο της για την αναγκαιότητα μιας ευρωπαϊκής λύσης στην προσφυγική κρίση, με την οποία θα ανακουφιζόταν η Ελλάδα. 

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η Deutsche Welle, η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: 

Η δυσπιστία των Ελλήνων έναντι των υποσχέσεων της Κομισιόν οφείλεται στις, μέχρι τώρα, εμπειρίες τους με τις πρωτοβουλίες της ΕΕ. Τον Οκτώβριο του 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωνε συμφωνία με την Τουρκία για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες της ακτοφυλακής στο Αιγαίο, η οποία, όπως αναμένονταν, δεν λειτούργησε. Το ίδιο ισχύει και για την μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία. Μέχρι τα μέσα Μαρτίου είχαν μετεγκατασταθεί περίπου 900 άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό μόλις 0,5%.

 

 


σχετικα αρθρα