«Εκλογές τώρα».  Αυτή η φράση θα υπάρχει από δω και πέρα σε όλες τις ανακοινώσεις της ΝΔ και τις δημόσιες τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Γιώργου Κουμουτσάκου και των άλλων γαλάζιων στελεχών. Η απόφαση ελήφθη από τη Συγγρού, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση και το «παιχνίδι», όπως το χαρακτήριζαν, της κυβέρνησης με τα δύο νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά πως ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα αντέξει πολύ λόγω της έντασης των αποφάσεων που πρέπει να πάρει εις βάρος των πολιτών και υπάρχει κίνδυνος να διαλυθεί ανά πάσα στιγμή, με αποτέλεσμα η χώρα να βρεθεί ξανά να στροβιλίζεται μέσα στα όρια της ευρωζώνης χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς συγκεκριμένη πορεία στην οικονομία. 

Ο ίδιος δείχνει να πατά γερά πλέον στα πόδια του, αν και δεν είναι σίγουρο κατά πόσον ο εκλογικός μηχανισμός της ΝΔ είναι έτοιμος για μια νέα αναμέτρηση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο οι κινήσεις που κάνει ο κ. Μητσοτάκης δείχνει ότι έχει πάρει τις πολιτικές αποφάσεις του και σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, στις επόμενες μέρες θα κινηθεί σε τρία επίπεδα, προκειμένου να στείλει το μήνυμα ότι η ΝΔ μπορεί να είναι μια πολύ καλύτερη κυβέρνηση από τη σημερινή. 

Το πρώτο επίπεδο αφορά την εικόνα της ΝΔ στο εξωτερικό, καθώς αν εκλεγεί θα κληθεί να διαπραγματευτεί με τους δανειστές. Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι, πρώτον να συνάψει από τώρα ισχυρές, διεθνείς και ευρωπαϊκές συμμαχίες και δεύτερον να αντιμετωπίζεται το κόμμα του ως ο βασικός πυλώνας μιας σοβαρής κυβέρνησης που μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τη διαπραγμάτευση και την τύχη της Ελλάδας. Η επικοινωνιακή καταιγίδα, με τις συνεντεύξεις στο CNN και στην Washington Post, έδειξε ότι η προσπάθεια αυτή έχει ξεκινήσει και αναμένεται να συνεχιστεί. 

Το δεύτερο επίπεδο, έχει να κάνει με το σχεδιασμό της Συγγρού, η εικόνα αυτή να περάσει και στο εσωτερικό της χώρας, ώστε να δώσει τον αέρα της νίκης σε μια ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση ο κ. Μητσοτάκης θέλει οι πολίτες να έχουν ξεκάθαρες στο μυαλό τους τις θέσεις της ΝΔ για την οικονομική πολιτική, στο τρίπτυχο: χαμηλότερη φορολογία, επενδύσεις για θέσεις εργασίας και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. 

Το τρίτο επίπεδο έχει να κάνει με την ανανέωση του κόμματός του και τη διεύρυνση της κεντροδεξιάς παράταξης, ώστε στο επόμενο διάστημα να αποτελέσει τον ισχυρό πόλο απέναντι σε μια πιθανή δημιουργία ενός κεντροαριστερού πόλου υπό τον κ. Τσίπρα σε μια ενδεχόμενη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ προσχωρήσεις στις τάξεις των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών. Η αναδιοργάνωση και το άνοιγμα της ΝΔ θα προχωρήσει με τις καταστατικές αλλαγές που θα ψηφιστούν στο Συνέδριο την επόμενη εβδομάδα και θα παρουσιαστούν δημόσια μέχρι την Κυριακή.