Σαφή αντίθεση για την έκθεση προόδου για την Τουρκία διατυπώνει η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, η οποία, μάλιστα και δεν την ψήφισε, αναφερόμενη στο ''ΝΑΤΟ, το οποίο όπου εμπλέκεται, οξύνει τις εντάσεις'', ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει εν γένει αναξιοπιστία της Τουρκίας έναντι του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Όπως σημειώνει η κ. Σακοράφα,  ''η έκθεση προόδου για την Τουρκία αποτυπώνει με αποκαλυπτικό ρεαλισμό τη σημερινή πραγματικότητα της χώρας σε μείζονες τομείς, όπως η λειτουργία της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και του τύπου, η παραβίαση του εναέριου  χώρου και των θαλάσσιων υδάτων της Ελλάδας, η καταπολέμηση της διαφθοράς, το τουρκικό casus belli ως παράγοντας αστάθειας στο Αιγαίου''.

Σημειώνει, δε, ότι η επιλογή της να μην ψηφίσει την έκθεση προόδου αφορά σε ζητήματα επίσης μείζονος σημασίας όπως η συμφωνία για το προσφυγικό με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, γεγονός που όπως αναφέρει η κ. Σακοράφα θα επιφέρει ολέθρια αποτελέσματα για τους λαούς, “αφού όπου εμπλέκεται το ΝΑΤΟ οξύνει τις εντάσεις”, ο χαρακτηρισμός του PKK ως τρομοκρατική οργάνωση, που νομιμοποιεί τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις της Τουρκίας, αλλά και η εν γένει αναξιοπιστία της Τουρκίας έναντι του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Όλόκληρη η παρέμβαση της κ. Σακοράφα:

“Κύριοι Συνάδελφοι,

Η έκθεση προόδου αποτυπώνει για πρώτη φορά με τόσο αποκαλυπτικό ρεαλισμό την πραγματικότητα στην Τουρκία.
Αυτό το πιστώνεται η κ. Πίρι και όλοι όσοι συμμετείχαμε στη διαδικασία.

Υπογραμμίζω δύο σημεία.
-Καλείτε την Τουρκία να διαπραγματευτεί για συνολική και βιώσιμη λύση του Κουρδικού.
Όσο όμως η Ε.Ε. χαρακτηρίζει το ΡΚΚ τρομοκρατική οργάνωση, ενώ αποτελεί μέρος της λύσης, νομιμοποιεί τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις της Τουρκίας, ακόμα και εντός της Συρίας.
-Χαιρετίζετε την κοινή συμφωνία για το προσφυγικό και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Και πάλι η Ε.Ε. σκόπιμα εμπλέκει τρίτους σε ζητήματα που την αφορούν, επικαλούμενη αδυναμία.
Η αμέσως προηγούμενη αφορά στην εμπλοκή του ΔΝΤ.
Τα αποτελέσματα θα είναι το ίδιο καταστροφικά για τους λαούς.
Όπου εμπλέκεται το ΝΑΤΟ οξύνει τις εντάσεις.
Κλείνω με ένα ερώτημα
Ποια ενταξιακή διαδικασία μπορεί να υπάρξει με μια χώρα όπως την περιγράφει η έκθεση, η οποία επιπροσθέτως καταπατά το Διεθνές Δίκαιο και τις συμφωνίες που υπογράφει;”