Κοινός τόπος για την αξιολόγηση και το ζήτημα του χρέους διαπιστώθηκε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνάντηση, που διήρκησε μιάμιση ώρα, ο πρόεδρος του ΕΚ αποδέχθηκε ότι δεν χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα και ότι θα πρέπει να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση ώστε να ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος, κάτι για το οποίο εξέφρασε ικανοποίηση η ελληνική πλευρά.

Στην ανάγκη να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η αξιολόγηση στάθηκε και ο ίδιος ο Μάρτιν Σουλτς, σε ανακοίνωσή του μετά τη συνάντηση. Σε αυτήν σημειώνεται ότι οι δύο πολιτικοί «αντάλλαξαν αναλυτικές απόψεις. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις αναφορικά με τα συμπεράσματα της αξιολόγησης».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι κύριοι Τσίπρας και Σουλτς συμφώνησαν ότι «οι θεσμοί και η κυβέρνηση θα πρέπει να παραμείνουν σε όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο. Ελλάδα και θεσμοί καλούνται να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

Ο έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος συνοδευόταν από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον υπεύθυνο επί ευρωπαϊκών θεμάτων στο Μέγαρο Μαξίμου Τάκη Παυλόπουλο, εξήγησε επίσης στο γερμανό σοσιαλδημοκράτη την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας και την ουσία των δύο νομοσχεδίων.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού ανέφεραν εξάλλου ότι η θέση που διατύπωσε ο Αλ. Τσίπρας στο γεύμα που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου είναι ότι «ο τρόπος κατανομής των βαρών είναι υπόθεση της κυβέρνησης, στο βαθμό που η συμφωνία εφαρμόζεται πλήρως».

Σε σχόλιό του στο Twitter ο κ. Τσίπρας ανήρτησε μια φωτογραφία με τον κ. Σουλτς και τόνισε ότι με τον ευρωπαίο αξιωματούχο "έχουμε κοινές πεποιθήσεις σε θέματα αρχών που αφορούν στην Ευρώπη. Το δικαίωμα των εκλεγμένων κυβερνήσεων να επιλέγουν τα μέσα εκπλήρωσης συμφωνημένων στόχων είναι ζήτημα δημοκρατίας και κυριαρχίας".

Επί της ουσίας επανέλαβε τη θέση αυτή, αφού κάτι αντίστοιχο είχε πει και χθες, στη συνάντηση με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στο Παρίσι, που ήταν και ο πρώτος σταθμός του νέου μίνι μαραθωνίου σε αναζήτηση συμμαχιών με τη διαπραγμάτευση ανοιχτή.

Η κυβέρνηση προσδοκά πως οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα θα καταφέρουν να πείσουν τους Ευρωπαίους πως η διαπραγμάτευση θα πρέπει να ξεκολλήσει άμεσα, οι ακραίοι γραφειοκράτες του ΔΝΤ θα πρέπει να απομονωθούν και να οδηγηθούμε στο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ακολούθως ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Ρ. Γκουαλτιέρι, επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έχει παρεμβληθεί και παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το ελληνικό πρόγραμμα.

Επόμενος σταθμός οι Βρυξέλλες όπου στις 7 μ.μ. θα συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Άξελ Σπρίνγκερ με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.