Το ερώτημα του τίτλου δεν είναι ρητορικό. Για την ακρίβεια κυριαρχεί στο πολιτικό παρασκήνιο, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει κυβερνητική συνεργασία ακόμη και αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές (τις οποίες όλοι βλέπουν να πλησιάζουν) με αυτοδυναμία. Λίγο- πολύ, γνωστή είναι και η απάντηση: όλοι θέλουν να γίνουν ο Καμμένος του Κυριάκου!

Ας ανοίξουμε μαζί τον πολιτικό χάρτη:

  • Αν μπορούσε θα το ήθελε ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος.
  • Αυτό είναι το όνειρο του νέου κόμματος Καρατζαφέρη- Μπαλτάκου.
  • Ανοιχτοί σε προκλήσεις είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ), το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.
  • Σε περίπτωση κυβέρνησης ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει στο γνώριμο ρόλο της αντιπολίτευσης.
  • Όπου είναι «καθαρό» ότι θα μείνουν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή, ίσως και η ΛΑΕ ή όποιο άλλο αντιμνημονιακό κόμμα μπει στη Βουλή.
  • Σε ρόλο κυβερνητικού εταίρου του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μπορούσε βεβαίως να είναι και ένα νέο κόμμα στον χώρο της εκσυγχρονιστικής και μεταρρυθμιστικής κεντροαριστεράς υπό την ηγεσία του Ευάγγελου Βενιζέλου ή κάποιου άλλου στελέχους του χώρου.
  • «Με τον Βαγγέλη μέσα, ο Γιώργος (σ.σ. Παπανδρέου) θα είναι απέξω» επισημαίνουν όσοι γνωρίζουν, βάζοντας με αυτό τον τρόπο την τελευταία ψηφίδα στα σχετικά σενάρια.

Αυτή τη στιγμή, πάντως, και παρά το γεγονός ότι κυκλοφορούν και πάλι πληροφορίες για πρόωρες εκλογές το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό. Είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς τόσο τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ όσο και το που θα φθάσει η άνοδος της ΝΔ (άνοδος που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις).

Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι όλα τα σενάρια δεν περιλαμβάνουν τον… ξενοδόχο. Που δεν είναι άλλος από τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Και είναι γνωστό πως οι κυβερνήσεις δεν κάνουν εκλογές για να τις χάσουν. Εκτός κι αν δεν μπορούν τις αποφύγουν ή δεν έχουν κάποιο άλλο σχέδιο. Κάτι σαν… plan B δηλαδή.