«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ελλάδα είναι η καθυστέρηση», σημείωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τοποθετούμενη επί των διαπραγματεύσεων, εξέφρασε για ακόμη μία φορά τον σκεπτικισμό της για τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, η διευθύντρια του Ταμείου επεσήμανε πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 ίσως να είναι επιτεύξιμος βραχυπρόθεσμα, αλλά μόνο εάν η Ελλάδα καταβάλει «ηρωικές προσπάθειες». Ωστόσο, όπως είπε μακροπρόθεσμα, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. «Αυτό δεν μπορεί να συμβεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα επεσήμανε πως «το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ελλάδα είναι η καθυστέρηση», και πρόσθεσε ότι «ως προς αυτό συμφωνώ απόλυτα με την κυβέρνηση».

Όπως είπε η Κριστιν Λαγκάρντ είμασταν πάντα της άποψης ότι χρειάζονται πραγματικοί και ρεαλιστικοί αριθμοί καθώς και υλοποιήσιμα μέτρα.

Ταυτοχρόνως για το χρέος απαιτείται μία λύση η οποία θα αφορά τόσο στις λήξεις των ομολόγων, αλλά και στο ύψος των επιτοκίων. Επανέλαβε δε τη γνωστή θέση του ΔΝΤ περί της ανάγκης ύπαρξης δύο πυλώνων, στους οποίους θα στηριχθεί το ελληνικό πρόγραμμα, ήτοι τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους. Προσέθεσε, όμως, ότι απαιτούνται και «ρεαλιστικές προσεγγίσεις».