Στενά παρακολουθεί τις εξελίξεις με τη διαπραγμάτευση το Βερολίνο, όπως επίσης και την περιοδεία – αστραπή που ξεκίνησε από χτες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε Παρίσι, Στρασβούργο και Βρυξέλλες.

Όπως μεταδίδει το Deutsche Welle, η γερμανική πλευρά παραμένει αρκετά αισιόδοξη για την επίτευξη συμφωνίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Αυτή τουλάχιστον είναι η εικόνα που δίνουν τις τελευταίες μέρες κορυφαίοι γερμανοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο ίδιος ο Βόλγκανγκ Σόιμπλε.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις προ δύο ημερών ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνιζε προς το Reuters ότι θεωρεί πιθανή την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος Απριλίου, ότι «κανείς δεν ζητά από την Ελλάδα να εφαρμόσει κατά γράμμα» όλα τα μεμονωμένα σημεία της συμφωνίας αλλά ότι στο τέλος πρέπει απλώς να «ακολουθείται η γενικότερη κατεύθυνση» που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Εντέλει «θα πρέπει να βγαίνουν οι εξισώσεις», όπως είπε πρόσφατα και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Αυτό σίγουρα δεν μεταφράζεται σε «εκπτώσεις» επί του συμπεφωνημένου προγράμματος, εντούτοις σε μια αρκετά πιο ευέλικτη ανάγνωση και εφαρμογή του. Σε κάθε περίπτωση το Βερολίνο ζητά να τηρηθεί αυστηρά το τυπικό μέρος της υπόθεσης, η συμφωνηθείσα δηλαδή διαδικασία της αξιολόγησης, απορρίπτοντας ουσιαστικά το ενδεχόμενο μιας πολιτικής συμφωνίας αφού με τον τρόπο αυτό θα υπονομευόταν η συμφωνία της Ελλάδας με τους Θεσμούς.

Σύμφωνα με την DW, αυτό που θέλει πάση θυσία να αποφύγει το Βερολίνο στην παρούσα φάση -εν μέσω του προσφυγικού αλλά και της διαρκούς τρομοκρατικής απειλής- είναι μια ενδεχόμενη αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης. Εκείνο που πραγματικά απεύχονται στη γερμανική πρωτεύουσα είναι ένα κλίμα κινδυνολογίας που αρχίζει να καλλιεργείται από ορισμένα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία κάνουν λόγο για την «απειλή ενός νέου καυτού ελληνικού καλοκαιριού» και μιας «νέας ελληνικής κρίσης».

Σε αυτά τα συμφραζόμενα θα πρέπει να αξιολογηθούν οι γενικότερα συμφιλιωτικοί τόνοι του Β. Σόιμπλε το τελευταίο διάστημα. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει τονίσει επανειλημμένως ότι τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, ότι υπάρχει αξιοσημείωτη πρόοδος και πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο ιδιαίτερα επιβαρυντικός για τη χώρα και την οικονομία της παράγοντας της προσφυγικής κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση η γερμανική πλευρά αναμένει έντονες παρασκηνιακές συζητήσεις και διαβουλεύσεις για την Ελλάδα στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου Κορυφής του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.