Στην εκτίμηση ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας και των δανειστών παραμένει αδύναμη προχώρησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στο περιθώριο ομιλίας του στο Peterson Institute της Ουάσιγκτον, ενώ απάντησε στην διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τις δηλώσεις της για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε – χρησιμοποιώντας μάλιστα την ίδια φρασεολογία με αυτή της Κριστίν Λαγκάρντ - «ο στόχος του 3,5% πράγματι απαιτεί ηρωικές προσπάθειες, αλλά είναι εφικτός». Πάντως, χαρακτήρισε εύλογο τον προβληματισμό του Ταμείου για το εάν η Ελλάδα είναι σε θέση να διατηρήσει αυτά τα επίπεδα πλεονάσματος σε μακροπρόθεσμη βάση.

Όσον αφορά τα νομοσχέδια για το φορολογικό και το ασφαλιστικό που προτίθεται να καταθέσει η Αθήνα στη Βουλή, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών απέφυγε να κάνει συγκεκριμένα σχόλια, έκανε όμως λόγο για ενδεχόμενες τροποποιήσεις. 

Ωστόσο όπως επεσήμανε, τα πράγματα θα αλλάξουν όσο προχωρά η Ελλάδα προς στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να στραφεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρθηκε και στη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τονίζοντας ότι η χαλάρωση έχει στηρίξει βραχυπρόθεσμα την οικονομία, ωστόσο οι περιορισμοί της είναι ολοένα και πιο εμφανείς.