Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα αποχωρήσει από την τρόικα, επεσήμανε η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε ενόψει της εαρινής συνόδου.

«Ο τρόπος της συμμετοχής μας θα εξαρτηθεί από τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και την ανάληψη υποχρεώσεων των Ευρωπαίων, αλλά δεν θα αποχωρήσουμε», είπε χαρακτηριστικά. Στην ουσία η Λαγκάρντ συνδέει τον ρόλο του Ταμείου στο πρόγραμμα, ανάλογα με τα μέτρα που θα περιλαμβάνει η αξιολόγηση αλλά και τους δημοσιονομικούς στόχους που θα τεθούν.

Σε αυτό το πλαίσιο, νωρίτερα επεσήμανε πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 ίσως να είναι επιτεύξιμος βραχυπρόθεσμα, αλλά μόνο εάν η Ελλάδα καταβάλει «ηρωικές προσπάθειες». Ωστόσο, όπως είπε μακροπρόθεσμα, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. «Αυτό δεν μπορεί να συμβεί», είπε χαρακτηριστικά.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ επανέλαβε πως η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, «το οποίο δεν σημαίνει απαραίτητα κούρεμα». Όπως ανέφερε, το Ταμείο είναι ανοιχτό σε επιμήκυνση ωριμάνσεων ή σε μείωση επιτοκίων.

Ταυτόχρονα επεσήμανε πως «το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ελλάδα είναι η καθυστέρηση», και πρόσθεσε ότι «ως προς αυτό συμφωνώ απόλυτα με την κυβέρνηση».

Όπως είπε η Κριστιν Λαγκάρντ είμασταν πάντα της άποψης ότι χρειάζονται πραγματικοί και ρεαλιστικοί αριθμοί καθώς και υλοποιήσιμα μέτρα.

Ταυτοχρόνως για το χρέος απαιτείται μία λύση η οποία θα αφορά τόσο στις λήξεις των ομολόγων, αλλά και στο ύψος των επιτοκίων. Επανέλαβε δε τη γνωστή θέση του ΔΝΤ περί της ανάγκης ύπαρξης δύο πυλώνων, στους οποίους θα στηριχθεί το ελληνικό πρόγραμμα, ήτοι τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους. Προσέθεσε, όμως, ότι απαιτούνται και «ρεαλιστικές προσεγγίσεις».