ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στους FT: Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες – Το ΔΝΤ αγνοεί τη συμφωνία του Ιουλίου

Δημοσίευση 14 Απριλίου 2016, 21:17 / Ανανεώθηκε 14 Απριλίου 2016, 22:39
Τσίπρας στους FT: Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες – Το ΔΝΤ αγνοεί τη συμφωνία του Ιουλίου
Facebook Twitter Whatsapp

Νέα επίθεση κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξαπολύει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του στους Financial Times, για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Νέα επίθεση κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξαπολύει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του στους Financial Times, για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Στην αρχή ο πρωθυπουργός παραθέτει την πρόβλεψη του ΔΝΤ για ύφεση 2,3% το 2015 και τονίζει πως αντί για αυτό η οικονομία σημείωσε ύφεση 0,2%. «Αυτό τοποθετεί την ελληνική οικονομία σε καλύτερη θέση για να υλοποιήσει τις μελλοντικές δημοσιονομικές δεσμεύσεις της», αναφέρει.

Αφού αναφέρεται στο νέο μνημόνιο το οποίο υπέγραψε η κυβέρνηση με τους Ευρωπαίους, ο κ. Τσίπρας στρέφεται ενάντια στο ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να καταλάβει γιατί το ΔΝΤ συνεχίζει να επιμένει στην αλλαγή του σχεδιασμού των μεταρρυθμίσεων», ενώ καταλήγοντας εκφράζει την πεποίθηση ότι εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές και ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Ο πρωθυπουργός στο άρθρο του αναφέρει πως η Ελλάδα απέδωσε καλύτερα σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς: «Τα έσοδα υπεραπέδωσαν κατά 2 δισεκατομμύρια, η ανεργία έπεσε στο 24,9% και η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε άνοδο 3,3% τον περασμένο Νοέμβριο. Ταυτόχρονα η Ελλάδα ήταν στις πρώτες χώρες της ΕΕ στην απορρόφηση διαρθρωτικών κονδυλίων με 97%, ενώ ο τουρισμός έσπασε κάθε ρεκόρ με 26 εκατομμύρια αφίξεις και έσοδα 15,5 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Τοποθετούμενος επί των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων, ο πρωθυπουργός σημειώνει πως για να αλλάξει σελίδα η ελληνική οικονομία και να επιστρέψει σε βιώσιμο μονοπάτι, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. «Αυτό είναι το κλειδί για να εκπληρωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι» ανέφερε και συνέχισε:

Θέλουμε να ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση. Προς αυτή την κατεύθυνση συμφωνήσαμε με τους Ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς στο μέγεθος του δημοσιονομικού πακέτου που θα πρέπει να εφαρμοστεί για να πιάσουμε το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018.

Το πακέτο, όπως σημειώνει ο κ. Τσίπρας περιλαμβάνει μία φιλόδοξη μεταρρύθμιση στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας. Η φορολογική μεταρρύθμιση πρόκειται να φέρει επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ, ενώ το ασφαλιστικό επιπλέον 1,8%.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι επίσης δεσμευμένη να προχωρήσει την από καιρό καθυστερημένη νομοθεσία για να ενισχύσει τη μάχη κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνικών προϊόντων, όπως και να βελτιώσει σε μόνιμη βάση την ικανότητα είσπραξης του ΦΠΑ. Το αποτέλεσμα θα είναι η σημαντική διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η βελτίωση της συμμόρφωσης.

Το νομοσχέδιο για το φορολογικό έχει τρεις στόχους αναφέρει ο κ. Τσίπρας: Απόδοση, απλότητα και προοδευτικότητα. Πράγματι θα απλοποιήσει το φορολογικό σύστημα και θα μειώσει σημαντικά τα κίνητρα για φοροδιαφυγή. Θα φέρει επίσης το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς και -σημαντικότερο- θα μοιράσει το κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, ζητώντας πιο πολλά από αυτούς που έχουν περισσότερα να συνεισφέρουν, αναφέρει.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατηγορεί το ΔΝΤ ότι επιμένει στην αλλαγή του σχεδιασμού των μεταρρυθμίσεων με έναν τρόπο που αφήνει την απλότητα και την απόδοση των άθικτες, αλλά κάνει τη μεταρρύθμιση λιγότερο προοδευτική, ρίχνοντας ένα μεγάλο βάρος στους φτωχότερους.

«Η κυβέρνησή μας επανεξελέγη με εντολή να υλοποιήσει τους στόχους για δημοσιονομική σταθερότητα και αξιοπιστία από τη μία, αλλά με κοινωνική δικαιοσύνη από την άλλη» τονίζει και προσθέτει:

Η φιλοδοξία μας είναι να σχεδιάσουμε νέα εργαλεία και να μορφοποιήσουμε τις πολιτικές ώστε να υλοποιήσουμε αυτούς τους στόχους στο πλαίσιο ενός αλληλεξαρτώμενου οικονομικού περιβάλλοντος, και με σεβασμό στις δημοσιονομικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζουμε.

«Η φορολογική μεταρρύθμιση είναι ένα καλό παράδειγμα για το τι στοχεύουμε. Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης με την επιμονή ορισμένων να αγνοούν το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας δεν υπηρετεί τις αρχές βάσει των οποίων άκμασε η Ευρώπη», σημείωσε. 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του κ. Τσίπρα:

Τον περασμένο Οκτώβριο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεπε ότι η ελληνική οικονομία θα υφίστατο συρρίκνωση κατά 2,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Απεναντίας, το 2015 ήταν χρονιά στασιμότητας με συρρίκνωση κατά 0,2%. Το γεγονός αυτό θέτει την οικονομία σε καλύτερη θέση ως προς την επίτευξη μελλοντικών δημοσιονομικών στόχων.

Πράγματι, το 2015 η Ελλάδα υπερέβη αρκετούς σημαντικούς στόχους: Η είσπραξη φορολογικών εσόδων υπερέβη το στόχο κατά 2 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με μόλις το ένα πέμπτο των πόρων που είχαν διατεθεί προς αυτό το σκοπό. Η ανεργία σε ετήσια βάση μειώθηκε από το 26,5% το 2014 στο 24,9%. Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής  κατέγραψε αύξηση 3,3% το Νοέμβριο 2015 – τη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη. Η Ελλάδα κατέγραψε πρωτιά και στην απορρόφηση διαρθρωτικών πόρων της Ε.Ε., με ρυθμό απορρόφησης ύψους 97%, ενώ ο τουρισμός κατέρριψε ρεκόρ με περίπου 26 εκατ. αφίξεις και έσοδα 15,5 δισ. ευρώ

Γι’ αυτό, λίγοι θα μπορούσαν να αμφιβάλουν ότι το 2016 θα αποτελέσει σημείο καμπής για την οικονομία και την κοινωνία μας. Μετά από έξι χρόνια βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, κατά την οποία η οικονομία απώλεσε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ, η Ελλάδα θέτει τώρα τα θεμέλια για βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη. Το πράττει με ένα αξιόπιστο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και δέσμευση να θεραπεύσει χρόνιες θεσμικές παθογένειες που για δεκαετίες αποτέλεσαν πηγή πολλαπλών στρεβλώσεων και κοινωνικών ανισοτήτων.

Δεν είναι εύκολο έργο. Παρότι η δημοσιονομική πορεία προσαρμογής είναι πολύ ηπιότερη και πολύ καλύτερα σχεδιασμένη από ό,τι σε προηγούμενα προγράμματα προσαρμογής, η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύσκολες επιλογές και ευαίσθητα διλήμματα πολιτικής εντός ενός αβέβαιου παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος. Την ίδια στιγμή, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της βασικής πρόκλησης που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη: της προσφυγικής κρίσης.

Ένα κύριο άμεσο ορόσημο για να θέσουμε την Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης είναι η ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Κατά πολλούς τρόπους, αυτή είναι κομβικής σημασίας καθώς έχει να κάνει με τα περισσότερα δημοσιονομικά και οικονομικά μέτρα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ESM. Και η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να την ολοκληρώσει σύντομα. Προς αυτό το σκοπό, έχουμε φτάσει σε συμφωνία με όλους του ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς που παρακολουθούν το πρόγραμμα σχετικά με το μέγεθος του πακέτου δημοσιονομικών μέτρων τα οποία θα χρειαστεί να εισαχθούν σταδιακά τα επόμενα δύο χρόνια προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018.

Το πακέτο περιλαμβάνει μια δέσμη μόνιμων μέτρων, εκ των οποίων τα πιο σημαντικά είναι μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος και μία βαθιά μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος έχει σχεδιαστεί να αποδώσει επιπλέον έσοδα ύψους 1% του  ΑΕΠ, ενώ η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα εξοικονομήσει 1,5% του ΑΕΠ ως το 2018 και επιπλέον πόρους αργότερα.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι επίσης αποφασισμένη να εισάγει επί μακρό αργούσα νομοθεσία προκειμένου να ενισχύσει την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού και καυσίμων, καθώς και να βελτιώνει διαρκώς την ικανότητα είσπραξης του ΦΠΑ. Το αποτέλεσμα θα είναι σημαντική διεύρυνση της φορολογικής βάσης και βελτιωμένη συμμόρφωση. Και, επίσης, θα αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη στο φορολογικό σύστημα.

Η μεταρρύθμιση στη φορολογία εισοδήματος έχει τρεις στόχους: απόδοση, απλούστευση και προοδευτικότητα. Πράγματι, θα απλοποιήσει το φορολογικό σύστημα και θα μειώσει σημαντικά τα κίνητρα για φοροδιαφυγή. Θα αποδώσει επίσης το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που έχουμε συμφωνήσει με τους θεσμούς και, πιο σημαντικό, θα κατανείμει τα βάρη της δημοσιονομικής προσαρμογής με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, ζητώντας περισσότερα από αυτούς έχουν περισσότερες σχετικά δυνατότητες να συμβάλλουν.

Η Ελλάδα αδυνατεί να κατανοήσει γιατί το ΔΝΤ επιμένει στην αλλαγή του σχεδιασμού των μεταρρυθμίσεων κατά τρόπο που αφήνει ανέγγιχτη την απόδοση και την απλούστευση αλλά καθιστά τη μεταρρύθμιση σημαντικά λιγότερο προοδευτική, μεταφέροντας ένα αξιοσημείωτο μέρος των βαρών στους σχετικά φτωχότερους. 

Η κυβέρνησή μας επανεξελέγη με εντολή να επιτύχει το διττό στόχο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και αξιοπιστίας, αφενός, και της κοινωνικής δικαιοσύνης και της άρσης των αδικιών, αφετέρου. Η φιλοδοξία μας – με άλλα λόγια, η μονάδα μέτρησης της επιτυχίας μας – είναι να σχεδιάσουμε νέα εργαλεία και να διαμορφώσουμε πολιτικές που επιτυγχάνουν αυτούς τους στόχους εντός ενός περιβάλλοντος οικονομικής αλληλεξάρτησης, και με σεβασμό στους σφιχτούς δημοσιονομικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζουμε.

Η μεταρρύθμισή μας στο φορολογικό σύστημα είναι ένα καλό παράδειγμα του πού σκοπεύουμε. Η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM με πεισματική επιμονή να αγνοείται το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας δεν υπηρετεί τις αξίες με τις οποίες η Ευρώπη έχει ευημερεύσει.

Αλλά έχω εμπιστοσύνη ότι τις επόμενες μέρες η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί. Και είμαι βέβαιος ότι το 2016 θα αποτελέσει έτος κοινωνικής και οικονομικής καμπής για την Ελλάδα, που θα αποκαταστήσει την υπερηφάνεια και την αισιοδοξία του λαού της, και θα κάνει τη χώρα παράδειγμα βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.