«Όλα στο τραπέζι, όλα στο φως»: αυτό θα είναι το σύνθημα που θα χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, με αντικείμενο τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής «σχετικά με τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας», κατά τη σχετική ανακοίνωση της Βουλής. 

Όλα στο φως, και άρα, όλα τα δάνεια που πήραν ΝΔ -ΠΑΣΟΚ και οι μεγάλοι μιντιακοί όμιλοι, με την κυβέρνηση να έχει προετοιμάσει λίστα ερωτημάτων προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωτίστως, αλλά και την Φώφη Γεννηματά δευτερευόντως. Στο τρίγωνο, λοιπόν, της ...αμαρτίας, χρεοκοπημένες τράπεζες -χρεοκοπημένα κόμματα (σ.σ. πολιτικά και οικονομικά, θα υποστηρίξει η κυβέρνηση) -χρεοκοπημένα ΜΜΕ, θα πρέπει να απαντηθεί ποιοι πήραν τα επίμαχα δάνεια, με ποιους όρους, με ποιες εμπράγματες εγγυήσεις, επιπλέον αν έχουν εν τω μεταξύ αναχρηματοδοτηθεί. Επίσης, αν εξυπηρετούνται, αλλά και ποια θέση παίρνει η Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω των ελέγχων που έχει διενεργήσει. 

Αυτός θα είναι άλλωστε και ο καμβάς της εξεταστικής επιτροπής (αν αποφασιστεί η σύστασή της), με την κυβερνητική πλειοψηφία να αναμένεται να εξαπολύσει επίθεση κατά των αντιπάλων της για δύο ακόμη λόγους. Πρώτον, ότι ακόμη και στα χρόνια των Μνημονίων, κάποιοι συνέχιζαν να παίρνουν δάνεια χωρίς προσκόμματα. Και δεύτερον, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την αποπληρωμή των δανείων της ΝΔ που έχει προτείνει, δεν θα τα ξεχρεώσει ούτε σε ...δύο αιώνες (!), σχολίαζαν από το Μέγαρο Μαξίμου. 

Στη συζήτηση που αναμένεται να ξεκινήσει λίγο μετά τις 10 το πρωί, πέραν των Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένου που είχαν και τη σχετική πρωτοβουλία, από πλευράς κυβέρνησης θα παρέμβουν, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι υπουργοί Επικρατείας Νίκος Παππάς και Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.