Υπό τη σκιά των συνεχών προκλήσεων της Τουρκίας, συνεδρίασε το μεσημέρι το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.  

Στο ΚΥΣΕΑ συζητήθηκε, επίσης το προσφυγικό και η κατάσταση στην Ειδομένη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έγινε συζήτηση τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, υπό το πρίσμα των συνεχών παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, τις τελευταίες ημέρες, και τις πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά, ιδιαίτερα πάνω από τις Οινούσσες.

Υπενθυμίζεται πως χθες, σημειώθηκαν 31 παραβιάσεις, έξι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από τις Οινούσσες και μία εμπλοκή με τουρκικά F16. 

Η κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο φαίνεται να ξεφεύγει από τον έλεγχο, καθώς ακόμα και με την παρουσία των σκαφών του ΝΑΤΟ, οι Τούρκοι συνεχίζουν, σε κάθε ευκαιρία, την προκλητική τους δράση. Μάλιστα λόγω της αυξημένης προκλητικότητας των Τούρκων, στο νησί έχει σπεύσει η κανονιοφόρος του Π.Ν. «Αήττητος».

Όπως γράφει το politischios.gr αργά το βράδυ της Τετάρτης απεφεύχθη θερμό επεισόδιο στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των Οινουσσών. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα τουρκικό σκάφος το οποίο μάλιστα βρισκόταν εντός των ελληνικών υδάτων, δεν αποχωρούσε παρά τις συνεχείς κλήσεις του σκάφους του Λιμενικού. Μέχρι και αυτή την ώρα το Αρχηγείο του Λιμενικού δεν επιβεβαιώνει το συμβάν. 

Άσκηση της «Δύναμης Δ»

Την ενεργοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων στις Οινούσσες αλλά και στο βόρειο τομέα (περιλαμβανομένου του Κιλκίς και της Ειδομένης) διέταξε χθες το πρωί ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ  Ευάγγελος Αποστολάκης.

Σκοπός της κινητοποίησης είναι η ενεργοποίηση της Αεράμυνας στις Οινούσσες προκειμένου να σταλεί σαφές μήνυμα στην Τουρκία.