Ολομέτωπη επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς τους στην οικονομία εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τους για μια ακόμη φορά να παραιτηθούν.

Κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση στην Ολομέλεια για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα θαλασσοδάνεια ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει τη χώρα σε μπανανία.

«Κάθε μέρα που περνάει η Ελλάδα μοιάζει με ψευδοδημοκρατία της μπανανίας» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι χρήσιμη θα ήταν μια εξεταστική, όπως πρότεινε η ΝΔ, για το ποιος ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση.

«Πρέπει να μάθουμε αν γνωρίζατε ότι με τις ενέργειες σας οδηγούσατε τη χώρα σε κεφαλαιακούς περιορισμούς και τρίτο μνημόνιο, να μάθουμε αν το περσινό πάθημα σας έγινε μάθημα» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε: «Τα συμφέροντα της χώρας δεν ταυτίζονται πια με τα δικά σας, το συμφέρον της χώρας». «Να φύγετε μια ώρα αρχύτερα» είπε στη  συνέχεια επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για παραίτηση της κυβέρνησης και σχολίασε: «Θα μείνετε στην ιστορία ως πρωθυπουργός των κλειστών συνόρων και τραπεζών».

Αναφερόμενος στη εν εξελίξει διαπραγμάτευση με τους θεσμούς κατηγόρησε την κυβέρνηση «αντί να διαπραγματεύεται παίζει παιχνίδια επικοινωνίας», σημειώνοντας ότι «κάθε εβδομάδα που περνά και δεν ολοκληρώνεται η αξιολόγηση αδυνατίζει η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια «κακοστημένη παράσταση», μόνο που, όπως είπε, «το έργο δεν κόβει πια εισιτήρια» και αυτοί που τσουρουφλίζονται είναι η μεσαία τάξη και οι άνεργοι.

«Όσο διαπραγματεύεστε αδειάζει η κλεψύδρα» είπε ακόμη απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και πρόσθεσε: «Είστε εκτεθειμένος, ξαναζούμε το 2015, δεν μάθατε τίποτα από την περσινή καταστροφή».

Σχολιάζοντας τις διαρροές για το διάλογο μεταξύ Τόμσεν και Βελκουλέσκου ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «η δραματοποίηση της υποκλοπής των Wikileaks πείσμωσε ακόμα πιο πολύ τους πιστωτές» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με την ανευθυνότητα και τον τυχοδιωκτισμό σας το αποτέλεσμα ήταν να ενισχύσετε πιο πολύ το ΔΝΤ». 

Ο πρόεδρος της ΝΔ άφησε αιχμές κατά του Αλ. Τσίπρα για την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά λέγοντας πως «ακόμα περιμένουμε να μάθουμε τα ονόματα της διαπλοκής» για να τονίσει: «ούτε ένα δεν είπατε».

Τέλος, αναφέρθηκε στο νοικοκύρεμα που έχει ξεκινήσει στα εσωτερικά της ΝΔ καλώντας και τον Αλ. Τσίπρα να δώσει στη δημοσιότητα τα οικονομικά του κόμματος και ανακοίνωσε ότι θα υπερψηφίσει το κόμμα του τη σύσταση της εξεταστικής. «Εσείς παίρνατε μεγάλα δάνεια όταν ήσαστε κόμμα του 4%» είπε ακόμη και σημείωσε ότι «η ΝΔ δεν θα επιβαρύνει άλλο τους έλληνες πολίτες».