Απογοητευμένος από την χλιαρή ανταπόκριση των Ευρωπαίων εταίρων στο ζήτημα της μετεγκατάστασης προσφύγων εμφανίστηκε μιλώντας στην τηλεόραση της DW ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης με αφορμή την επίσκεψή του στο Βερολίνο.

Τόνισε μάλιστα ότι η Ελλάδα και λίγες ακόμη χώρες «έσωσαν την τιμή της Ευρώπης» με τη στάση τους στην προσφυγική κρίση. Όσον αφορά την επίσκεψη του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου και του πάπα Φραγκίσκου σήμερα στην Μυτιλήνη έπειτα από πρόσκληση του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου, ο κ. Ξυδάκης αναφέρει ότι δεν περιμένει κάτι άμεσα σε πρακτικό επίπεδο, ωστόσο ο συμβολισμός της επίσκεψης είναι υψηλός και πολύ σημαντικός.

Σύμφωνα με τον κ. Ξυδάκη: 

Η Ελλάδα χρειάζεται κυρίως ειδικούς σε θέματα ασύλου και την ανταπόκριση των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το σχέδιο μετεγκατάστασης, το οποίο είναι το σημαντικότερο εργαλείο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Εκτός από λίγες χώρες, κανείς δεν θέλει να βοηθήσει.

Αναφερόμενος, δε, στη στάση του ελληνικού λαού, τόνισε ότι έχει συμπεριφερθεί όπως θα έπρεπε να συμπεριφερθεί η Ευρώπη, ενώ προσέθεσε ότι η Ελλάδα και κάποιες άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Σουηδία, «έσωσαν την τιμή της Ευρώπης».

Σε σχέση με την σημερινή επίσκεψη των προκαθημένων της Ορθόδοξης Εκκλησίας, της Καθολικής Εκκλησίας και της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Μυτιλήνη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν περιμένει κάποιο άμεσο πρακτικό αποτέλεσμα, αλλά «ο συμβολισμός είναι υψηλός και στην πολιτική, στα ΜΜΕ, στην καθημερινή επικοινωνία, είναι το πιο πολύτιμο στοιχείο», καθώς ο κόσμος «πρέπει να λάβει το μήνυμα». Ο πάπας Φραγκίσκος και ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος «είναι μεγάλοι ηγέτες με διεθνή επιρροή. Ο πάπας είναι νέος σε αυτή τη θέση και έχει αποδείξει ότι είναι πολύ λογικός και ριζοσπαστικός άνθρωπος. Θα γραφτεί με λαμπερά γράμματα στην Ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας και της ευρωπαϊκής πολιτικής», δήλωσε ο κ. Ξυδάκης και έκανε λόγο για «σπουδαίο μήνυμα για τη Μεσόγειο και για την Ευρώπη».

Ερωτώμενος σχετικά με τις επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία, ο κ. Ξυδάκης εξήγησε ότι δεν πρόκειται για απελάσεις, αλλά για επιστροφές, όπως προβλέπεται από το Σχέδιο Δράσης στο οποίο συμφώνησαν Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία. Τόνισε δε ότι στα νησιά δεν υπάρχουν κέντρα κράτησης, αλλά κλειστές δομές, στις οποίες φιλοξενούνται οι άνθρωποι που περιμένουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης της αίτησης ασύλου. «Οι άνθρωποι που περιμένουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασύλου πρέπει να μείνουν κάπου. Δεν γίνεται να τους χάσουμε. Αν πρέπει να γυρίσουν πίσω, πρέπει να τους βρούμε. Έτσι γίνεται παντού», δήλωσε.