Δριμεία κριτική εφ’ όλης της ύλης εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, στην κυβέρνηση, από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα θαλασσοδάνεια.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατηγόρησε την κυβέρνηση για την κατάσταση της οικονομίας αλλά και το προσφυγικό και την εγκάλεσε ότι λειτουργεί ως ΜΚΟ.

«Δεν διδαχτήκατε τίποτα από τα περσυνά σας λάθη. Πανηγυρίζετε σήμερα για την απόφαση του Ντράγκι, αλλά η απόφαση αυτή είναι μισή γιατί αφορά τις τράπεζες και όχι τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Αυτή την απόφαση θα μπορούσαμε να την είχαμε πάρει ένα χρόνο πριν, εάν δεν είχε προηγηθεί το καταστροφικό εξάμηνο της διαπραγμάτευσης», είπε η Φ. Γεννηματά και σημείωσε ότι: «Στην αξιολόγηση προχωράτε χωρίς σχέδιο και στρατηγική».

Από το σύντομο ανέκδοτο «κλείνει η διαπραγμάτευση», στη δραματοποίηση της κατάστασης, σχολίασε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και συνέχισε: «Προσπαθείτε να ξαναπαίξετε το κακόγουστο περσυνό έργο. Και πάλι θα τα δώσετε όλα και θα δώσετε τη λυπητερή στον ελληνικό λαό».

Όπως ανέφερε. «οι πληροφορίες μιλούν για αποδόμηση του ασφαλιστικού, εξοντωτικές παρεμβάσεις στο φορολογικό, ελεύθερη πώληση των κόκκινων δανείων και τα έχετε αποδεχτεί όλα αυτά».

«Γιατί αρνούνται οι υπουργοί να ενημερώσουν για την πορεία της διαπραγμάτευσης; Αληθεύει ότι θα πάρετε πρόσθετα μέτρα πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ;» ρώτησε τον πρωθυπουργό η Φ. Γεννηματά και τον πρόσθεσε: «Κατεβάστε την παράσταση πριν η κωμωδία αυτή εξελιχθεί σε τραγωδία».

Επίθεση εξαπέλυσε και για την προσφυγική κρίση σημειώνοντας ότι: «Μόνο στα χαρτιά έχουμε κυβέρνηση. Γιατί γίνατε μία ΜΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που έχει γίνει ανεξέλεγκτη. Και δεν μπορείτε να εγγυηθείτε ούτε την ασφάλεια, ούτε την υγεία ελλήνων και προσφύγων».

Και συνέχισε λέγοντας: «Τι θα γίνει κύριε Τσίπρα με τις εικόνες της ντροπής σε Ειδομένη, Πειραιά και Ελληνικό; » για να τον κατηγορήσει ότι υπέγραψε «μία πολύ κακή συμφωνία για το προσφυγικό», καλώντας τον να φροντίσει «να εφαρμοστεί με κανόνες διεθνούς δικαίου».

Σε ό,τι αφορά το βασικό αντικείμενο της συζήτησης τα δάνεια δηλαδή σε κόμματα και ΜΜΕ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι το κόμμα της θα στηρίξει την πρόταση για εξεταστική «γιατί δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε». Αλλά, όπως είπε, «αυτή η εξεταστική θα επιχειρήσει να ασχοληθεί με θέματα που τόσο καιρό ασχολείται η δικαιοσύνη. Αλλά θα ξεχωρίσει ο μύθος από την αλήθεια. Θα πάρουν απαντήσεις οι πολίτες».

Εξάλλου παραδέχθηκε ότι «και το ΠΑΣΟΚ υπερδανείστηκε μέχρι το 2010»  λόγω της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης, όπως είπε και τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που ανέθεσε στις έξι μεγαλύτερες εταιρείες ορκωτών λογιστών στη χώρα και το πόρισμά τους βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης εδώ και αρκετούς μήνες».

Μάλιστα έκανε λόγο για περικοπή των εξόδων κατά 96% και αφού αναφέρθηκε σε υπερδανεισμό όλων των κομμάτων κάλεσε όλα τα κόμματα «να διατάξουν εσωτερικό έλεγχο από ανεξάρτητες εταιρείες για τα οικονομικά τους».

«Πρέπει να συζητήσουμε για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Ας δημιουργηθεί μία Επιτροπή που να καταλήξει σε πόρισμα μέσα σε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα» είπε ακόμη ενώ για τα δάνεια των ΜΜΕ τόνισε ότι πρέπει να ερευνηθούν αλλά ότι το θέμα είναι να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Όμως δεν έμεινε εκεί αλλά κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ λέγοντας ότι «βλέπουμε τα στελέχη σας πρώτο τραπέζι πίστα στα κανάλια που καταγγέλλουν» και ότι «με τις άδειες των καναλιών θέλετε να ελέγξετε τα ΜΜΕ».

Τέλος η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι πρέπει να μαθευτεί η αλήθεια για το 2008 – 2009, «για το τεράστιο έλλειμμα και την αλματώδη αύξηση του χρέους».  Αλλά, όπως είπε, «εσείς και ο κ. Μητσοτάκης σφυρίζετε αδιάφορα για την πρότασή μας για εξεταστική για την οικονομία»