Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια για την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων.

«Το κομματικό κράτος είχε πάντα προνομιακές σχέσεις με τις τράπεζες, δεν γινόταν καμία έρευνα ενεργητικού – παθητικού και το μόνο κριτήριο για να χορηγηθεί ένα δάνειο ήταν η μελλοντική κρατική χρηματοδότηση», τόνισε υπογραμμίζοντας πως δεν ευθύνονται όλες οι παρατάξεις «συλλήβδην» για τα δάνεια.

Όπως ξεκαθάρισε, το Ποτάμι ζητά διαφάνεια και κανόνες στις κομματικές δαπάνες, το πολιτικό χρήμα, την χρηματοδότηση των ΜΜΕ, την κρατική διαφήμιση και τα κονδύλια των υπουργείων που απασχολούν δημοσιογράφους, αλλά «για να γίνουν όλα αυτά, θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ «να σταματήσουν να συμπεριφέρονται ως 'κατακτητές' στην δικαιοσύνη και στις ανεξάρτητες αρχές».

Κάνοντας μία μικρή ανασκόπηση των εξόδων του Ποταμιού στις ευρωεκλογές (100.000 ευρώ), τις βουλευτικές εκλογές Ιανουαρίου (905.000 ευρώ) και Σεπτεμβρίου (480.000 ευρώ) του 2015, ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε πως δεν υπάρχει άλλο κόμμα που να έχει δημοσιοποιήσει όλες του τις εκλογικές δαπάνες.

Για τις «αμαρτωλές δανειοδοτήσεις» των κομμάτων, ο κ. Θεοδωράκης είπε χαρακτηριστικά πως αν ήταν οι διαχειριστές μιας επιχείρησης που είχαν πάρει με τέτοιους όρους δάνεια, «είτε θα είχαν φύγει από την χώρα είτε θα είχαν μπει φυλακή – καθώς και τα στελέχη των τραπεζών που τα ενέκριναν».

«Η δημοκρατία απαιτεί διαφάνεια, καταλογισμό ατομικής ευθύνης και ποινές» και ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν φαίνεται διατεθειμένος να τα πράξει» όλα αυτά, πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης, κατηγορώντας την συγκυβέρνηση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις με «προσχηματικές» εξαγγελίες.