Μία διελκυστίνδα μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Γερμανίας πρωτίστως, αλλά γενικότερα των Ευρωπαίων, για το ελληνικό χρέος βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουάσιγκτον όπου έχουν συγκεντρωθεί οι σημαντικότεροι παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας και το ελληνικό ζήτημα – αν και ατύπως- κυριαρχεί στις συζητήσεις.

Το ΔΝΤ λοιπόν, μέσω του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πολ Τόμσεν, συνέχισε και σήμερα τη ρητορική του περί νέων μέτρων ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, επιπρόσθετων με τα 5,5 δις. που προβλέπονται βάσει των συζητήσεων με τους δανειστές ώστε να επιτευχθεί ο στόχος πλεονάσματος 3,5%.

«Θεωρώ ότι δεν είναι αξιόπιστο να υποστηρίζουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει πλεόνασμα της τάξης 3% - 3,5% του ΑΕΠ» τόνισε ενδεικτικά, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον. Ταυτόχρονα, αμφισβήτησε εκ νέου τις προτάσεις της Ελλάδας σχετικά με το φορολογικό, και επεσήμανε πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η υπερφορολόγηση των υψηλότερων εισοδημάτων, αλλά ούτε και η μείωση των δαπανών εκείνων που έχουν οδηγήσει σε φαινόμενα όπως «νοσοκομεία να μην έχουν σύριγγες και τα λεωφορεία καύσιμα, για να κινηθούν».

Ο κ. Τόμσεν τάχθηκε υπέρ της μείωσης του δημοσίου χρέους, επισημαίνοντας ότι κατ΄ανάγκην δεν χρειάζεται να γίνει όλη εφάπαξ, αλλα σταδιακά στη διάρκεια δύο ετών και η μείωση να συνδεθεί με ένα πρόγραμμα.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απαντώντας εμμέσως στο ΔΝΤ επανέλαβε την πάγια θέση του Βερολίνου, ότι δηλαδή δεν χρειάζεται η χώρα μας ελάφρυνση χρέους, αν και χαρακτήρισε απαραίτητη την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι χτες, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ απαντώντας εμμέσως στο ΔΝΤ σχετικά με τους στόχους, τόνισε πως το «3,5% πράγματι απαιτεί ηρωικές προσπάθειες, αλλά είναι εφικτός». Πάντως, χαρακτήρισε εύλογο τον προβληματισμό του Ταμείου για το εάν η Ελλάδα είναι σε θέση να διατηρήσει αυτά τα επίπεδα πλεονάσματος σε μακροπρόθεσμη βάση.