current views are: 4

15 Απριλίου 2016
Δημοσίευση19:47

Τσακαλώτος: Ο Σόιμπλε δεν είναι και φανατικός υπέρ της ελάφρυνσης χρέους

Διμερείς συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας και των ΗΠΑ είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Δημοσίευση 19:47’

Διμερείς συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας και των ΗΠΑ είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Διμερείς συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας και των ΗΠΑ είχαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης, όπου επί τάπητος ετέθη η πορεία των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση.

Εξερχόμενος της συνάντησης με τον Σόιμπλε, ο κ. Τσακαλώτος ερωτηθείς από τον ανταποκριτή του Alpha στην Ουάσινγκτον, επεσήμανε πως ο γερμανός υπουργός «δεν είναι και φανατικός υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους».

Ερωτηθείς για την πορεία της συνάντησης, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε πήγε «νομίζω καλά».

Κυβερνητική πηγή ανέφερε πως ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε στον κ. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι οι θέσεις του απέναντι στην παραμονή ή όχι του Ταμείου χαρακτηρίζονται από έλλειψη συνοχής. Δηλαδή από τη μία το Ταμείο ζητάει ελάφρυνση χρέους ως προαπαιτούμενο για παραμονή του στο πρόγραμμα γεγονός που δεν το επιθυμεί το Βερολίνο και από την άλλη η γερμανική κυβέρνηση διαμηνύει πως θέλει να παραμείνει το Ταμείο στο πρόγραμμα, χωρίς ρυθμίσεις στο χρέος.

Ο κ. Σόιμπλε φέρεται να απάντησε πως θα πείσει το ΔΝΤ. 

Επίσης, ο κ. Τσακαλώτος θα έχει σήμερα συνάντηση με  τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και αύριο Σάββατο 16/04/2016, με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ (13:30).

Νωρίτερα σήμερα, οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης συναντήθηκαν με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπεν. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας έδωσε διαβεβαίωση προς την ελληνική πλευρά ότι αναζητεί λύση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο «τρίγωνο ΔΝΤ – Γερμανία – Ελλάδα».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο κ. Σαπέν τόνισε χαρακτηριστικά ότι εάν δεν υπάρξει λύση έως το Eurogroup της 22ας Απριλίου ή το αργότερο έως το τέλος Απριλίου, η οποιαδήποτε καθυστέρηση δεν θα λειτουργήσει μόνο σε βάρος της Ελλάδας, αλλά και σε βάρος των δανειστών.

Ενώ, όσον αφορά στο χρέος, επανέλαβε την άποψή του ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση προκειμένου να δοθεί ισχυρό σήμα στις αγορές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα.

Πηγή φωτό: Λένα Αργύρη (ΕΡΤ) – Twitter


σχετικα αρθρα