Όλα τα φώτα του κόσμου -χωρίς υπερβολή, όπως μαρτυρά άλλωστε και η προσέλευση δεκάδων δημοσιογράφων από όλον τον κόσμο ειδικά για την κάλυψη της επίσκεψης, εκεί, του Πάπα Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου- θα βρίσκονται για μερικές ώρες στο πολύπαθο νησί της Λέσβου.

Όχι τη φορά αυτή, ευτυχώς, για μια ακόμη ναυτική τραγωδία, αλλά για το ιστορικό γεγονός, τρεις εκκλησιαστικοί ηγέτες(οι δύο πρώτοι και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος) να στέλνουν μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Μαζί τους και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα έχει δύο τετ-α-τετ συναντήσεις με τον Πάπα (κατά την άφιξη του Ποντίφικα στο νησί και λίγο πριν φύγει από αυτό).Η κυβέρνηση έχει πολλά επενδύσει στην επίσκεψη αυτή, όχι με διάθεση μικροπολιτικής εκμετάλλευσης πάντως.

Ποντάρει στο γεγονός ότι το μήνυμα που θα εκπέμψουν οι τρεις κορυφαίες εκκλησιαστικές προσωπικότητες, μέσω της κοινής διακήρυξης που θα υπογράψουν, θα ενισχύουν τη στάση που τήρησε ως τώρα στο πρόβλημα η χώρα μας. Στη διακήρυξη, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, οι κ.κ. Φραγκίσκος, Βαρθολομαίος και Ιερώνυμος θα αναζητούν και πρακτικούς τρόπους αντιμετώπισης του προσφυγικού –μεταναστευτικού ζητήματος (σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν θα γίνεται διαχωρισμός όσον αφορά την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν, μεταξύ προσφύγων και μεταναστών).

Ασφαλείς διαδικασίες επανεγκατάστασης, εξάλειψη των μη ασφαλών ροών μέσα από τα νερά του Αιγαίου και της Μεσογείου εν γένει, παρέμβαση εκεί όπου εξελίσσεται ο πόλεμος ούτως ώστε οι άνθρωποι να πάψουν να ξενιτεύονται -είναι μερικά από όσα θα προτείνουν στους πολιτικούς ηγέτες. Μέσα από το κείμενο θα υπογραμμίζεται επίσης η υποχρέωση όλων ανεξαιρέτως των χωρών να παρέχουν άσυλο, και στο αντίποδα θα εξάρει το παράδειγμα που έδωσε ο ελληνικός λαός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο Πάπας ζήτησε να επισκεφθεί τη Λέσβο, κάτι που σήμερα γίνεται πραγματικότητα, χάρη στην πρόσκληση που του απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος (ο Πάπας είναι και αρχηγός του κράτους του Βατικανού, εκτός από επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας).

Ας σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2013 είχε επισκεφθεί το νησί της Λαμπεντούζα, εκεί όπου με αφορμή τις επαναλαμβανόμενες τραγωδίες στη Μεσόγειο, είχε καταγγείλει τότε, «την απώλεια της αδελφικής ευθύνης, τη νοοτροπία της καλοπέρασης που μας κάνει απαθείς απέναντι στις κραυγές των συνανθρώπων μας, (που)καταλήγει στην παγκοσμιοποίηση της αδιαφορίας».Υπενθυμίζεται, κλείνοντας, ότι Πάπας και πρωθυπουργός είχαν συναντηθεί ξανά, τον Σεπτέμβριο του 2014 στην Έδρα, τότε, του Ποντίφικα.

Τότε που ο κ. Φραγκίσκος του είχε πει, κατά πληροφορίες, «οι νέοι πολιτικοί μιλάτε μια διαφορετική γλώσσα, που μοιάζει με μια μελωδία ελπίδας». Και τον Έλληνα πολιτικό να υπογραμμίζει στις δηλώσεις του, μετά, ότι τον συνδέουν πολλά με τον αποκαλούμενο «Πάπα των φτωχών».