Μία πραγματική βόμβα έριξε και πάλι ο Πόουλ Τόμσεν στη διαπραγμάτευση, πιάνοντας στον επικοινωνιακό ύπνο την κυβέρνηση, η οποία έδειχνε να είχε επαναπαυθεί ότι τα μέτρα στο 3% του ΑΕΠ είχαν γίνει αποδεκτά από όλους τους δανειστές, δηλαδή και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Κι όμως ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, σε χθεσινή του συνέντευξη άλλαξε και πάλι τα δεδομένα. Επανέλαβε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% είναι αδύνατον να επιτευχθεί με τα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί.

Κι όμως η κυβέρνηση εμφανιζόταν ότι αυτό το πρόβλημα το είχε λύσει καλύπτοντας τα μέτρα που απαιτούσε η τρόικα με την αύξηση κατά μίας μονάδας του ΦΠΑ, μέτρο που αναμένεται να αποδώσει περί τα 500 εκατομμύρια και άρα ο Πόουλ Τόμσεν δεν το τοποθετεί στην κατηγορία «Μίκι Μάους».

Να όμως που τελικά ο Δανός οικονομολόγος δεν ικανοποιήθηκε ούτε αυτή τη φορά και εξέφρασε μία άλλη απαίτηση του Ταμείου, την οποία υπονόησε η Κριστιν Λαγκάρντ όταν έλεγε σε συνέντευξή της: «Ο στόχος είναι: Σταθερότητα, βιωσιμότητα, κυριαρχία της Ελλάδας. Και για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους χρειαζόμαστε πραγματικούς και ρεαλιστικούς αριθμούς και βιώσιμες μεταρρυθμίσεις».

Στην πραγματικότητα η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου είχε ήδη εγκρίνει αυτά που εξέφρασε ο Πόουλ Τόμσεν δίνοντας του το πράσινο φως για να πει στην ουσία ότι ούτε με την αύξηση του ΦΠΑ «βγαίνει» η αξιολόγηση. Χρειάζονται κι άλλα μέτρα. Μόνο που η κυβέρνηση απέφυγε για άλλη μία φορά να αποκαλύψει την πραγματικότητα, παρά το γεγονός ότι γνώριζε τις προθέσεις του ΔΝΤ. Με την παρέμβασή του λοιπόν ο κ. Τόμσεν αποκάλυψε το ύψος του λογαριασμού των μέτρων που είναι έτοιμος να αποδεχθεί: Φτάνει στα 8,1 δισ. ευρώ αντί των 5,4 που είχαν σχεδόν συμφωνηθεί όταν η τρόικα βρισκόταν στην Αθήνα. Η παρέμβαση Τόμσεν συνέπεσε χρονικά με την ομιλία του Πρωθυπουργού στην Βουλή χθες, ο οποίος δήλωνε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα, καθώς αυτό έχει συμφωνηθεί πέρυσι το καλοκαίρι. Η αλήθεια είναι όμως ότι όσο απομακρυνόμαστε χρονικά από την περυσινή συμφωνία (σύντομα θα συμπληρωθεί 10μηνο) τόσο οι ανάγκες της οικονομίας αυξάνουν κι αυτό διότι χωρίς την αξιολόγηση η οικονομία είναι στάσιμη και ο χρόνος μετράει εναντίον της.

Δεν αρχίζει η συζήτηση για το χρέος

Και ενώ ο Πρωθυπουργός με το χθεσινό του άρθρο στους Financial Times επιτέθηκε για άλλη μία φορά στο ΔΝΤ, κατηγορώντας το ότι επιζητά την δυναμική φορολόγηση των Ελλήνων χωρίς να αποδέχεται την προστασία των πιο αδύναμων τάξεων, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έστειλε ένα εντελώς διαφορετικό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε δύο πράγματα:

Πρώτον ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και σε ποια έκταση θα το ελαφρύνει και δεύτερον ότι η Ευρώπη δεν συζητά αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα. Συγκεκριμένα ο κ. Ντάισελμπλουμ εξήγησε: «Χρειάζομαι πραγματικά τη συμμετοχή του Ταμείου για να εξισορροπεί τα πράγματα και να κάνει το πακέτο όσο αποτελεσματικό χρειαζόμαστε».

Στην ουσία ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση το μήνυμα ότι σε έναν βαθμό και το Eurogroup αναζητά ακόμη αποτελεσματικό πακέτο μέτρων και άρα δεν απορρίπτει πλήρως την πρόταση Τόμσεν για μεγαλύτερες παρεμβάσεις.

Ανάσα από τον Ντράγκι

Την ίδια στιγμή πάντως η κυβέρνηση δέχθηκε χθες ένα καλό νέο, με τον Μάριο Ντράγκι να ανακοινώνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συμπεριλάβει τις ελληνικές τράπεζες (έστω και κατά ένα μέρος) στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η Φρανκφούρτη αποφάσισε να προχωρήσει στην αγορά των ομολόγων του EFSF που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ελληνικές τράπεζες. Η κίνηση αυτή της ΕΚΤ αφορά τουλάχιστον στο ένα τέταρτο των ομολόγων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες και η αξία τους φτάνει συνολικά στα 37 δισ.. ενώ τα λογιστικά κέρδη που αναμένεται να αποφέρει αυτή η απόφαση στις ελληνικές τράπεζες ξεκινούν από τα 800 εκατομμύρια και φτάνουν μέχρι και το ένα δισ.