Ο ελληνικός λαός ανταποκρίνεται με μεγάλη γενναιοδωρία στις ανάγκες των προσφύγων, παρόλο που διανύει μία δύσκολη περίοδο, τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος στον χαιρετισμό του, μετά την επίσκεψή του στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου.

Ο Ποντίφικας πρόσθεσε: «Ήρθαμε εδώ για να επιστήσουμε και πάλι την προσοχή του κόσμου στη σοβαρή αυτή ανθρωπιστική κρίση. Ήρθαμε για να απευθύνουμε έκκληση να βρεθεί λύση» και απευθυνόμενος προς τους πρόσφυγες είπε ότι «δεν είναι μόνοι» και τους ζήτησε να μη χάνουν την ελπίδα τους.

«Περάσατε πολλά δεινά  σε αναζήτηση μίας καλύτερης ζωής. Κάνατε πολλές θυσίες» ανέφερε, προσθέτοντας: «Ήρθα εδώ για να σταθώ δίπλα σας και να ακούσω τις ιστορίες σας. Ήρθαμε για να ενώσουμε τις φωνές μας με τις φωνές σας».

"Δεν είναι αριθμοί"

Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί, αλλά άνθρωποι, τόνισε στη συνέχεια ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά την ομιλία του στο λιμάνι της Μυτιλήνης, λίγο πριν την κοινή δέηση για τους πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο.

Οι ανησυχίες των θεσμών και του κόσμου είναι κατανοητές και θεμιτές, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πάνω από όλα οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι, επισήμανε ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας. Επανέλαβε πάντως τον θαυμασμό του προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος, όπως είπε, «παρά τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει μπόρεσε να κρατήσει ανοιχτή την καρδιά και ανοιχτές τις πόρτες του».

Απηύθυνε παράλληλα έκκληση για την εξεύρεση λύσης μπροστά σε αυτή τη δραματική κατάσταση, ενώ υπογράμμισε ότι «τα φράγματα οδηγούν σε διαιρέσεις και οι διαιρέσεις αργά ή γρήγορα προκαλούν συγκρούσεις».

Οι πρόσφυγες που έφυγαν μαζί του

H ιστορική επίσκεψη ολοκληρώθηκε γύρω στις 3 το μεσημέρι. Στο αεροδρόμιο του νησιού και έπειτα από μια σύντομη συνάντησή του με τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Ποντίφικα περίμεναν 12 πρόσφυγες που είχαν μπει στην Ελλάδα πριν από τις 20 Μαρτίου και τους οποίους ο Πάπας πήρε μαζί του στο Βατικανό. Πρόκειται για τρεις οικογένειες από εμπόλεμες ζώνες της Συρίας, τρία ζευγάρια με έξι παιδιά. Σημειώνεται ότι οι δυο από τους ενήλικες, μία γυναίκα και ένας άνδρας, είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία έχρηζαν άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης.

Μία από τις γυναίκες, η Νουρ («Άγιος φως» σημαίνει το όνομα της στα αραβικά) λίγο πριν αναχωρήσει είπε πως «το βράδυ είδε ένα πολύ φωτεινό όνειρο. Το πρωί σαν ξύπνησε τής είπαν ότι μαζί με την οικογένεια της αναχωρεί για το Βατικανό και μάλιστα μαζί με τον Πάπα».

Όπως το ΑΠΕ – ΜΠΕ ανέφερε νωρίς σήμερα το πρωί, χθες το μεσημέρι ο Πάπας ζήτησε μέσω αξιωματούχων του να υπάρξει μια έντονα συμβολική ενέργεια, να επιστρέψει στο Βατικανό μαζί με 10 πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα λόγω του κλεισίματος των συνόρων στα Βαλκάνια και στις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Η ενέργεια αυτή του Ποντίφικα τη Ρώμης ερμηνεύεται ως εκδήλωση της δυσαρέσκειας του για την ακολουθουμένη πολιτική και πρακτική αλλά και ως μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Οι 10 αυτοί πρόσφυγες επιλέχθηκαν με κλήρωση ανάμεσα στους διαμένοντες στον καταυλισμό του δήμου Λέσβου, στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης. Στο σύνολο τους είχαν μπει στην Ελλάδα και καταγράφηκαν στο hotspot της Μόριας πριν από την 20η Μαρτίου, όταν και ίσχυσε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στη Λέσβο υπάρχουν συνολικά 417 πρόσφυγες που έφθασαν στην Ελλάδα πριν από την 20η Μαρτίου, και έχουν εγκλωβιστεί στη νησί

Αμέσως μετά τον Πάπα, για την Κωνσταντινούπολη αναχώρησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τη συνοδεία του. Ακολούθησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα αναχωρήσει με ιδιωτική πτήση για την Κομοτηνή νωρίς το απόγευμα.

O Aρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας την παρουσία του στον τόπο μας, στα χώματα της Εκκλησίας της Ελλάδος, «διότι μαζί υπογραμμίζουμε ενώπιον ολοκλήρου του χριστιανικού και όχι μόνο κόσμου την σύγχρονη τραγωδία των προσφύγων». Ευχαρίστησε θερμά τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη και αγαπητό εν Χριστώ αδελφό Βαρθολομαίο, όπως είπε, που ως πρώτος της Ορθοδοξίας μας ευλογεί με την παρουσία του και ως πρώτος ήρθε να ενώσει τη φωνή του».

«Σήμερα ενώνουμε τις φωνές μας για να καταδικάσουμε τον ξεριζωμό των προσφύγων, να στηλιτεύσουμε κάθε μορφή απαξίωσης του ανθρώπινου προσώπου», τόνισε και εξέφρασε την ελπίδα από τη Λέσβο να ξεκινήσει ένα παγκόσμιο κίνημα ευαισθητοποίησης ώστε αυτοί που κρατούν τις ζωές άλλων στα χέρια τους να αλλάξουν ρότα ώστε η ευθύνη και η ασφάλεια να επιστρέψουν σε κάθε χώρα και σπίτι και πολίτη.

Επισήμανε ότι δεν είναι πρώτη φορά που καταδικάζουν οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες τις πολιτικές που φέρνουν αυτούς τους ανθρώπους σε αδιέξοδο και τόνισε ότι «θα δράσουμε μέχρι να πάψει αυτός ο παραλογισμός και η απαξίωση του ανθρώπινου προσώπου».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επισήμανε ότι δεν χρειάζονται πολλά λόγια, για να τονίσει πως «μόνο όσοι δουν τα μάτια αυτών των μικρών παιδιών που συναντήσαμε στον καταυλισμό προσφύγων θα μπορέσουν να αντιληφθούν αμέσως το πλήρες μέγεθος της χρεοκοπίας της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης που επιδεικνύει η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια σε αυτούς τους ανθρώπους και όχι μόνο».

Είπε ότι καμαρώνει για τους Έλληνες που παρά τις δικές τους δυσκολίες, βοηθούν τους πρόσφυγες ώστε να γίνει ο «Γολγοθάς» του ελαφρύτερος. Είπε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος και ο ίδιος προσωπικά θρηνούν τις χιλιάδες ψυχές που χάθηκαν στο Αιγαίο.

«Έχουμε κάνει αρκετά και θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε περισσότερα για να αντιμετωπίσουμε αυτή την προσφυγική κρίση», τόνισε και στο ίδιο πλαίσιο απηύθυνε έκκληση «να αναλάβει επιτέλους ο ΟΗΕ με την μεγάλη εμπειρία που διαθέτει να πράξει τα δέοντα ώστε να αντιμετωπίσει αυτή η τραγική κατάσταση που ζούμε».

«Ελπίζω να μην ξαναδούμε παιδάκια να ξεβράζονται στις παραλίες του Αιγαίου. Εύχομαι σύντομα να τα δούμε να παίζουν εκεί ανέμελα και να χαίρονται τη ζωή», είπε, ολοκληρώνοντας το μήνυμα του.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Απευθυνόμενος στους πρόσφυγες με την προσφώνηση «αδελφοί και αδελφές μου», ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι ταξιδέψαμε εδώ «για να σας κοιτάξουμε στα μάτια να ακούσουμε τις φωνές σας, να κρατήσουμε τα χέρια σας, για να σας πούμε οτι σας νοιαζόμαστε, γιατί ο κόσμος δεν σας έχει ξεχάσει». Είπε ότι με τους αδελφούς του τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, βρίσκονται εδώ για να εκφράσουν την αλληλεγγύη και την υποστήριξη τους στους Έλληνες που καλωσόρισαν και φρόντισαν τους πρόσφυγες, για να τους θυμίσουν ότι ακόμα κι αν οι άνθρωποι απομακρύνονται από εμάς, ο Θεός είναι καταφύγιο δύναμης.

Αναφέρθηκε στις αιτίες του ξεριζωμού των προσφύγων, που είναι η αποφυγή των πολέμων και της πείνας, αλλά και στην αγωνία που έχουν αυτοί οι άνθρωποι στην καρδιά τους για τις οικογένειες τους, αναζητώντας ένα ασφαλέστερο και πιο ασφαλές μέλλον.

«Θρηνήσαμε βλέποντας τη Μεσόγειο να γίνεται ένας τάφος για τους προσφιλείς σας. Θρηνήσαμε καθώς γίναμε μάρτυρες της ευαισθησίας των ανθρώπων της Λέσβου και άλλων νησιών. Θρηνήσαμε καθώς είδαμε την σκληρότητα των αδελφών μας, των αδελφών σας, να κλείνουν τα σύνορα και να γυρίζουν τις πλάτες τους», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης για να συμπληρώσει: «Όσοι φοβούνται εσάς δεν σας κοίταξαν στα μάτια. Όσοι σας φοβούνται δεν βλέπουν τα πρόσωπα σας, δεν βλέπουν τα παιδιά σας. Ξεχνούν ότι η αξιοπρέπεια και η ελευθερία υπερβαίνουν τον φόβο και τις διακρίσεις. Ξεχνούν ότι η μετανάστευση δεν είναι ένα θέμα που αφορά τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη και την Ελλάδα, αλλά όλον τον κόσμο». Είπε ότι «ο κόσμος θα κριθεί από τον τρόπο που σας αντιμετώπισε και όλοι μας θα βρεθούμε υπόλογοι για τον τρόπο θα αντιδράσουμε στην κρίση και τις συγκρούσεις».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε ότι η Μεσόγειος δεν θα πρέπει να γίνει ένας τάφος, είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και πως το Αιγαίο θα πρέπει να γίνει μια θάλασσα ειρήνης. Ευχήθηκε οι συρράξεις στη Μ. Ανατολή «που βρίσκονται στη ρίζα της μεταναστευτικής κρίσης σύντομα να τελειώσουν». «Προσευχόμαστε για όλους τους ανθρώπους. Ιδιαίτερα θα θέλαμε να τονίσουμε την δραματική κατάσταση των χριστιανών στη Μ. Ανατολή, αλλά και των άλλων εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων στην περιοχή που κατεπείγοντα χρειάζεται την κινητοποίηση μας αν δεν θέλουμε να εξαφανιστούν», είπε.

«Υποσχόμαστε», συνέχισε, «ότι δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ, δεν θα σταματήσουμε να μιλάμε για εσάς» και διαβεβαίωσε οτι θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να ανοίξουν τα μάτια και οι καρδιές του κόσμου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ειρήνη δεν είναι το τέλος της ιστορίας, η Ειρήνη είναι η αρχή της ιστορίας που είναι δεμένη με το μέλλον», για να υπογραμμίσει ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να το ξέρει αυτό πολύ καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη ήπειρο».