Φράχτες μόνο για να ανακοπούν τα ρεύματα των ξενοφοβικών κινημάτων, του εθνικισμού και του λαϊκισμού, ζήτησε ο επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Μιλώντας από τα Ιωάννινα σε συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, με θέμα το "Προσφυγικό - Μεταναστευτικό: Ευρωπαϊκό πρόβλημα ή αφορμή για επανακαθορισμό της σχέσης, αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών -μελών; Νομική διάσταση στην εσωτερική νομοθεσία" ζήτησε να ισχυροποιηθούν οι δεσμοί ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρώπης αλλά και να υπερισχύσουν η ανθρωπιά και η ευαισθησία σε επίπεδο κοινωνίας".

Ο κ. Αβραμόπουλος είπε πως δοκιμάζεται αυτούς τους καιρούς και η μεταπολεμική αρχιτεκτονική αλλά και το αξιακό σύστημα, το όραμα και η ιδέα της Ευρώπης.

Μάλιστα, επισήμανε ότι το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα δεν αποτελεί ζήτημα ευρωπαϊκό, αλλά διεθνές που έχει πάρει και παγκόσμιες διαστάσεις, καθώς 50 εκατομμύρια πρόσφυγες βρίσκονται ανά τον κόσμο, για να υπογραμμίσει στη συνέχεια πως η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλης κλίμακας κρίση και δοκιμάζεται η συνοχή, η αλληλεγγύη, οι αξίες και οι αρχές της, η ενότητά της.

Ο κ. Αβραμόπουλος έκανε αναφορά στις ροές που είχε η Ελλάδα και η Ιταλία το 2015 και παρατήρησε ότι τις τελευταίες εβδομάδες "βλέπουμε οι αφίξεις στη χώρα μας να μειώνονται, ενώ αντιθέτως στην Ιταλία ξεκίνησαν με αυξανόμενη πορεία". "Τον Μάρτιο περίπου 10.000 μετανάστες έφθασαν στην Ιταλία. Περίπου 3.000, τα τελευταία 24ωρα, σύμφωνα με χθεσινή πληροφορία" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως οι δρόμοι των διακινητών είναι απρόβλεπτοι, μεταφέρονται οι μεταναστευτικές ροές. Δίνοντας ένα παράδειγμα, ανέφερε πως "πρόσφατα υπήρχε μια αύξηση παροδική αλλά εντυπωσιακή στις αφίξεις από τη Λαπωνία προς Φιλανδία, Αφγανών και Ιρακινών".